Saint Joseph Poivre & Sol
2019

Saint Joseph Poivre & Sol

François Villard
Côtes du Rhône Frankrijk
€ 20,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Syrah
Bewaarperiode Nu- 2028
Volume 750 ml

Beschrijving

Lekkere Saint Joseph met zachte tannines, een snuifje peper en een snuifje mineraliteit (poivre & sol !). Bescheiden alcoholgehalte, elegante Noordelijke Rhône Syrah.

Domein: François Villard

Na enkele jaren afwezigheid op onze lijst stellen we terug de wijnen voor van François Villard. De kwaliteit is er nog op vooruit gegaan en François staat voor ons absoluut aan de top in Condrieu. In zijn talentvolle handen bereikt de Viognier druif een ongekende diepte en complexiteit. Viognier is ongetwijfeld een boeiende maar géén gemakkelijke druif. Allereerst blijft het een rendementgevoelige druif; enkel door kleine opbrengsten krijg je het volle karakter. De zuren liggen eerder aan de lage kant waardoor je in een warm klimaat nogal snel in molligheid vervalt. Verder heeft de druif ook een uitstekende terroir nodig om het niveau van ‘lekker fruit’ te overstijgen en echte verfijning te tonen.

De kleine AOC Condrieu, gelegen in de noordelijke Rhône, voldoet aan al deze criteria om uitstekende Viognier te maken. De steile graniethellingen laten slechts kleine rendementen toe wat de concentratie natuurlijk ten goede komt. In dit noordelijke punt van de noordelijke Rhône blijft het klimaat koel genoeg om voldoende zuren mee te geven aan de Viognier. En op de granietbodem van Condrieu nemen de wijnen een intrigerende mineraliteit op die de druif zichzelf laat overstijgen. Maar zelfs in Condrieu loopt niet alles van een leien dakje. Je moet namelijk rijp genoeg plukken om de typische aroma’s van abrikoos en exotisch fruit te bekomen maar wanneer je té rijp plukt dan verlies je de subtiele bloemige toets van viooltjes en meestal ook de minerale expressie. François Villard ,die ondertussen zijn terroirs en de Viognier druif binnenstebuiten kent, lost dit probleem op door in verschillende ‘tries’ te plukken. Door op verschillende tijdstippen te oogsten kan hij een deel binnenhalen nèt voor volle rijpheid (extra zuren en viooltjes), een groot deel op volle rijpheid (abrikoos en toch nog mineraliteit) en een deel laatgeplukt (met botrytis : extra vetheid en exotisch fruit). Véél werk, véél inspanningen, maar het resultaat loont dan ook de moeite. De wijnliefhebber blijft soms op zijn honger zitten na het proeven van een middelmatige Condrieu. Het gevoel van: ‘was dat het nu ?’ blijft dan hangen. In Condrieu moet je echt resoluut kiezen voor de meesters van het genre; enkel zij weten de magie van terroir en druif te ontsluiten.

Download PDF

Wijngaard

Saint Joseph wijngaarden in de dorpjes Ardoix, Chavanay en St. Pierre de Boeuf. Granietbodem. 20 jaar oude wijnstokken. 5000-8000 stokken per hectare.

42 hl/ha. Oostelijke en zuidoostelijke expositie.

Kelder

Manuele pluk. 60% niet ontsteeld (grappes entières), twee weken macération met dagelijkse overpompingen in open kuipen (inox en hout). Veroudering van 15 maand op vaten van 2 tot 4 jaar oud.

Gastronomie

Lamsvlees, Entrecôte met pepersaus, varkenshaasje met mosterdsaus

Schrijf u in op onze nieuwsbrief