Petit Ours Côtes du Rhône
2019

Petit Ours Côtes du Rhône

Matthieu Barret
Côtes du Rhône Frankrijk
€ 15,50
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Syrah
Bewaarperiode Nu-2026
Volume 750 ml

Beschrijving

Matthieu Barret die wat weg heeft van een grote knuffelbeer gebruikt zijn bijnaam ‘Le Petit Ours’ voor een projectje met een bevriende bio-boer in Visan. Pure Syrah op argilo-calcaire bodems in Visan, met weinig sulfiet en op betonnen kuipen.   Een bijzonder verleidelijke, sappige en terug ook frisse stijl uit de zuidelijke Rhône.   Maar Matthieu Barret noemt deze Syrah uit het gebied ten noorden van de zuidelijke Rhône ‘la Syrah du milieu’. Dit om het onderscheid te maken tussen ‘Syrah du Nord’ uit de noordelijke Rhône (12.5-13 % vol) en de ‘Syrah du Sud’ (14-15% vol) zoals je die rond Châteauneuf-du-Pape kan vinden (weliswaar zelden puur). Volgens Matthieu kun je in het midden (Visan, Vinsobres, stukken van de Ardèche,…) ook wat rijpere maar nog héél interessante Syrah maken (13.5% vol).

Domein: Matthieu Barret

Matthieu Barret (Domaine du Coulet) zoekt naar elegantie en frisheid. Dat begint in de wijngaard met biodynamische wijnbouw, kleine rendementen en een ‘juiste’ rijpheid (krokant fruit). In de kelder gebeurt alles zo zacht mogelijk en zonder toevoegingen (géén sulfiet tijdens de vinificatie of opvoeding, enkel een snuifje bij de botteling ter bescherming). Géén splintertje hout ook : alles op betonnen kuipen om fruit en frisheid te bewaren.

Van de diverse Cornas cuvées kozen we Brise Cailloux die het allerbest de huisfilosofie belichaamt : grote concentratie en diepte maar met tegelijk een bijna dansende frisheid en verfijning. Een openbaring !   Matthieu Barret die wat weg heeft van een grote knuffelbeer gebruikt zijn bijnaam ‘Le Petit Ours’ voor een projectje met een bevriende bio-boer in Visan. Pure Syrah op argilo-calcaire bodems in Visan, met weinig sulfiet en op betonnen kuipen.   Een bijzonder verleidelijke, sappige en terug ook frisse stijl uit de zuidelijke Rhône.   Maar Matthieu Barret noemt deze Syrah uit het gebied ten noorden van de zuidelijke Rhône ‘la Syrah du milieu’. Dit om het onderscheid te maken tussen ‘Syrah du Nord’ uit de noordelijke Rhône (12.5-13 % vol) en de ‘Syrah du Sud’ (14-15% vol) zoals je die rond Châteauneuf-du-Pape kan vinden (weliswaar zelden puur). Volgens Matthieu kun je in het midden (Visan, Vinsobres, stukken van de Ardèche,…) ook wat rijpere maar nog héél interessante Syrah maken (13.5% vol).

No Wine’s Land is een pure Syrah afkomstig uit het No-Man’s-Land tussen Cornas en Saint Joseph. De wijn valt onder de AOP Côtes du Rhône. Uniek is de klei-kalk bodem te midden van de graniet terroirs die zo typisch zijn voor dit stuk van de noordelijke Rhône. Wat een diepte ! Maar tegelijk ook : wat een finesse en fraîcheur !   We zitten nochtans al in het zuidelijk deel van de noordelijke Rhône met rijpe, krachtige wijnen zoals Cornas en Hermitage. Zelfs de Saint Joseph uit dit deel, de zogenaamde ‘Sint Joseph historique’, komt intens en geconcentreerd over.

Download PDF

Wijngaard

Klei-kalk bodem met redelijk wat klei (sappige Syrah) in het dorpje Visan in de zuidelijke Rhône, biologisch, 40 hl/ha

Kelder

manuele pluk, volledig ontsteeld, twee weken macération met dagelijkse overpompingen, wilde gisten, veroudering op betonnen kuipen, géén sulfiet tijdens vinificatie en opvoeding en slechts een klein beetje voor de botteling ter bescherming.

Gastronomie

rood vlees met saus, barbecue

Schrijf u in op onze nieuwsbrief