Mâcon-Vergisson Les Rochers
2019

Mâcon-Vergisson Les Rochers

Guerrin & Fils
Bourgogne Frankrijk
€ 12,50
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Chardonnay
Bewaarperiode Nu-2025
Volume 750 ml

Beschrijving

Dat je nog fijne, lekkere, subtiel minerale witte Bourgogne kan vinden aan de prijs van een goede variëtale Chardonnay uit de Languedoc of om het even welk wijnland ter wereld, daar stonden we toch even paf van. Grotendeels afkomstig bovendien van één van onze lievelingsterroirs in de Mâconnais : La Roche de Vergisson.   Deze imposante kalkrots domineert het mooie dorpje Vergisson. Op de flanken van die kalkrots bevinden zich vooral Pouilly Fuissé wijngaarden die binnenkort (2020 ?) een Premier Cru ( Sur la Roche) status krijgen. Maar er is ook een klein strookje op dezelfde sublieme kalkbodem dat door de hoogte (380-400 meter) en de noordelijke expositie duidelijk koeler is en als Mâcon Vergisson La Roche door het leven moet gaan. En dat is nu net een schoolvoorbeeld van een terroir die door de klimaatsverandering alle kansen krijgt om te schitteren : de druiven die vroeger soms net niet rijp genoeg waren bereiken nu een ideale rijpheid (niet te weinig en niet teveel).

De jonge Bastien Guerrin gaat elk jaar vooruit in kwaliteit en met niet minder dan drie toekomstige Pouilly Fuissé Premier Crus in de portefeuille (Sur la Roche, La Maréchaude, Les Crays) ziet de toekomst er rooskleurig uit. In het dorpje Vergisson bezit hij twee percelen die geassembleerd worden. Het reeds vermelde stukje op La Roche zorgt voor de finesse en de mineraliteit terwijl het kleinere stukje (Lieu dit Bille Foland) op wat rijkere klei(-kalk) bodem meer volume en zachtheid geeft. Geen pure ‘La Roche’ dus en vandaar de benaming ‘Les Rochers’. Alles op inox om fruit, frisheid en mineraliteit zo transparant mogelijk te brengen. De grotere hoogte en de noordelijke expositie zorgen er voor dat zelfs in een rijp, warm jaar als 2018 de wijn zijn spankracht niet verliest. Door in Frankrijk te studeren kennen we het Franse chauvinisme maar al te goed en het is intellectueel leuker, zeker naar hen toe, van dat af en toe eens te doorprikken. Maar los van het onmiskenbare ‘French genius for viticulture and winemaking’ is Frankrijk echt wel gezegend met een uitzonderlijk percentage aan kalkbodems. Zou God dan toch in Frankrijk wonen ?

Domein: Guerrin & Fils

De topwijn van de regio is Pouilly Fuissé en men denkt er volop aan om ook daar de beste wijngaarden als Premier Cru te klasseren. Die verdienen dat zeker maar hopelijk zal dat geen invloed op de prijzen hebben. We koesteren een persoonlijk voorliefde voor de beste terroirs van het dorpje Vergisson omdat die een unieke, indringende minerale expressie geven. De meeste liggen op de prachtige kalkrots “La Roche de Vergisson” die het mooie landschap van dit lieflijke dorpje domineert. Op de zuidelijke hellingen liggen wijngaarden zoals ‘Les Crays’ die een unieke krijtige expressie van Pouilly Fuissé oplevert. En op de zogenaamde ‘hauts coteaux’ van deze majestueuze rots liggen de zeer kalkrijke wijngaarden van de climat ‘Sur La Roche’.

Met de zoon Bastien Guerrin komt er een ommezwaai in de ontwikkeling van het familiale domein Guerrin & Fils. Voorheen verkochten ze de druiven van hun prachtige terroirs in Vergisson aan verschillende négociants. Nu is de ambitie om zoveel mogelijk zelf op fles te brengen. Meer aandacht en werk in de wijngaard en minder opbrengsten. Een nieuwe kelder en een wijnmaakstijl gericht op topkwaliteit. Als je dan al prachtige terroirs in huis hebt gaat de vooruitgang snel. In 2013 en 2014 komt de kwaliteit op kruissnelheid. Twaalf maand veroudering op eiken vaten (15% nieuwe eik) maar van dat hout proef je absoluut niets. Zelfs de Chardonnay proef je niet. Wat je proeft is het krijtige van ‘Les Crays’.

Download PDF

Wijngaard

Assemblage van twee percelen :  La Roche de Vergisson (380 meter hoogte, noordelijke expositie, zeer kalkrijk) en Bille Foland (klei-kalk met meer klei).  Gemiddeld 30 jaar oude wijnstokken.

Kelder

manuele pluk, zachte persing met pneumatisch pers, statische voorklaring, gisting en veroudering op inox kuipen.

Gastronomie

Door de combinatie frisheid/mineraliteit en vetheid/zachtheid kun je zowel bij koude als bij warme vis of schaaldierenbereidingen, met of zonder saus, deze wijn moeiteloos koppelen.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief