Le Cinsault
2018

Le Cinsault

La Traversée
Languedoc Frankrijk
€ 17,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Cinsault
Bewaarperiode Nu-2023
Volume 750 ml

Beschrijving

Gavin Crisfield van La Traversée maakt een prachtexemplaar van Cinsaut.   In zijn schitterende Terrasses du Larzac zit er altijd een stukje Cinsaut voor de finesse. Niet voor niets noemt men Cinsaut wel eens de ‘Pinot du Sud’. Als spielerei bottelt hij één betonnen ei met pure Cinsaut apart. Van dertig jaar oude wijnstokken op een vulkanische bodem, op 300 meter hoogte. Gavin plukt die Cinsaut soms een maand vroeger dan andere wijnboeren in de streek. Na het proeven van de druiven, op het gevoel en zonder analyse, beslist hij het plukmoment. Hij wil mineraliteit, spanning en krokant fruit en dat lukt hem wonderwel. Deze wijn staat bol van energie, elke slok is een knetterende stroomstoot !

Domein: La Traversée

Deze Ierse wijnmaker was eerst sommelier en dan verschillende jaren de wijnmaker van een domein in de Languedoc (La Sauvageonne) dat onder zijn beheer een mooie reputatie kon verwerven. Maar het kriebelde om zelf iets te starten en hij kocht enkele hectaren in de prachtige Languedoc zone ‘Les Terrasses du Larzac’. Zijn ambitie is niet gering : hij wil een grote, complexe, bewaarkrachtige Languedoc maken met veel smaakintensiteit maar ook veel finesse en frisheid. De complexiteit wordt opgebouwd door vier verschillende druiven (40% Syrah, 25% Grenache, 25% Carignan, 10% Cinsault) op vier verschillende bodemtypes (leisteen, zandsteen, vulkanisch, kalk). De intensiteit komt van heel kleine opbrengsten (17 hl/ha). De finesse komt van een zachte extractie : enkel een inox stamper (pigeage) om de schilletjes onder te dompelen (géén pompen). Géén nieuwe eik ook : de opvoeding gebeurt op grote houten vaten voor de Syrah en Grenache terwijl de Carignan en Cinsault in een betonnen ei gaan. Met elke jaargang van LA TRAVERSEE komt het beoogde ideaal dichterbij. Enkel wat geduld (of een karaf) is nodig om de nobele structuur, fruit en frisheid te versmelten tot een naadloos geheel. Verwacht evenwel geen gladde fruitbom maar een karaktervolle wijn die de ruwe schoonheid van de ‘terrasses du Larzac’ laat spreken.

Download PDF

Wijngaard

Biologische cultuur (zonder certificaten), vulkanische bodem, 300 meter hoogte, 30 jaar oude wijnstokken, 45 hl/ha

Kelder

volledig ontsteeld, geen overpompingen, enkel af en toe een zachte pigeage (inox stamper/met de hand), opvoeding op een eivormige betonnen kuip.

Gastronomie

gevogelte met of zonder saus, varkenskotelet, charcuterieschotel

Schrijf u in op onze nieuwsbrief