Ze Cinsault
2017

Ze Cinsault

Pas de l'Escalette
Languedoc Frankrijk
€ 22,50
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Cinsault
Bewaarperiode Nu-2026
Volume 750 ml

Beschrijving

Cinsault van kleine opbrengsten toont een verrassende finesse en kan zelfs naar Pinot Noir neigen. 

De combinatie van elegantie, smaakintensiteit en lichtvoetigheid geeft een onweerstaanbare wijn :  elke slok vraagt naar méér tot de fles in een oogwenk léég is. Verrukkelijk !

Domein: Pas de l'Escalette

Met dit derde domein, naast La Traversée en Caujolle-Gazet, laten we onze liefde blijken voor dit kleine hoekje van de Terrasses du Larzac op grote hoogte (350-400 meter) en met schitterende kalkbodems. Voor Julien Zernott, toen werkzaam bij Henry Pellé in de Loire (Menetou-Salon) en zijn partner Delphine Rousseau was het een ware ‘coup de foudre’.   Het is dan ook een prachtige plek met kleine valleien aan de voet van de ‘Causse du Larzac’ : een uitgebreid en woest kalksteenplateau waarvan je de intensiteit kunt proeven in de schapenkazen van de regio. Aan de voet van de bergpas ‘Pas de l’Escalette’ (616 meter) vind je waterbronnen en waar water is volgt leven en vruchtbaarheid. Op het hoger gelegen plateau van de Larzac ziet het er dor en droog uit en ook lager rond Montpeyroux kreunen de wijnstokken (die véél aankunnen) onder het gebrek aan water. Maar in dit stukje paradijs is er net genoeg van alles (niet teveel) om tegelijk frisheid en smaakintensiteit te maximaliseren. Elk seizoen werpt zijn vruchten af : van truffels in de winter naar asperges, wilde salades, kersen, kappertjes, pruimen, amandels, vijgen, druiven en olijven.   En alsof de vrijstaande (gobelet) wijnranken die in de kalkrots groeien nog niet mooi genoeg ogen plaats men ze in terrassen, op een piëdestal van stenen muurtjes, of ommuurd met hopen steen (clapas) om, als een briljant gezet in een ring, de kostbaarheid van een kleine collectie wijnstokken te benadrukken.

Biologische wijnbouw lijkt hier een evidentie : in de Tuin van Eden gebruikt men géén chemie ! Alleen respect is nodig en dankbaarheid voor de zalige vruchten van de natuur. Die zorgzaamheid en eerbied proef je in elke wijn van Pas de l’Escalette.   Zelfs iets frivools als een rosé schittert met een fonkelende mineraliteit. De witte wijn Les Clapas Blanc toont zich zilt en krijtig en verrassend fris met levendige autochtone druiven zoals Carignan Blanc en Terret Bourret gekoppeld aan wat Grenache Blanc en Grenache Gris. Eén van de mooiste witte wijnen van de Languedoc ! De instapwijn, Les Petits Pas, laat je al kennismaken met het sappige en tegelijk krokante fruit dat de wijnen van Pas de l’Escalette typeert : nooit vlak of dof maar wel vitaal en springlevend. Dan aandacht voor een pareltje van finesse, Ze Cinsault, die bewijst waarom men Cinsault (van oude wijnstokken en kleinere opbrengsten) wel eens de Pinot Noir van de Languedoc noemt. En vervolgens de prachtige assemblage gemaakt door Delphine : Le pas de D. Hier vloeit de frisheid van de Carignan (50%), de zachtheid van de Grenache (30%) en de lichtvoetigheid van de Cinsault naadloos in mekaar tot een wonderlijke smaaksymfonie. Kun je de overrompelende schoonheid van een landschap proeven in je glas ? Volmondig JA !

Download PDF

Wijngaard

Biologische cultuur, 40 jaar oude wijnstokken in het dorpje Lauroux, 350-400 meter hoogte, kalkbodem, 40 h/ha

Kelder

Manuele pluk, ontsteeld, gisting met natuurlijke gisten, twee weken macération met dagelijkse overpompingen, veroudering op gebruikte 500 liter vaten gedurende 10 maand

Gastronomie

zalig bij hoevkip of ook gebakken tonijn

Schrijf u in op onze nieuwsbrief