Bourgogne Côte Chalonnaise La Coulée Douce
2017

Bourgogne Côte Chalonnaise La Coulée Douce

La Luolle
Bourgogne Frankrijk
€ 15,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Pinot Noir
Bewaarperiode Nu-2023
Volume 750 ml

Beschrijving

Puur sappig Pinot fruit met frisheid en elegantie. Fijn, lichtvoetig en o zo lekker.

Domein: La Luolle

Hoeveel mensen dromen er niet van om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen en hun ware passie te volgen : een wereldreis, een B & B in het buitenland, wijnbouwer worden, …   Maar om het met Willem Elsschot te zeggen : “tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren”.   Vooral die praktische bezwaren : gaat het financieel wel lukken, wat doen we onze partner/kinderen/familie niet aan, zijn we niet onverantwoord, gek zelfs, om onze houvast en zekerheden los te laten …   En dan blijft het meestal bij dromen.

Olivier en Sandrine Dovergne besloten toch de stap te wagen. Hun job als bedrijfsleider in de informaticasector en lerares gaven ze op en ze vertrokken met hun twee jonge kinderen voor drie jaar op wereldreis met een zeilboot. Om de reis ook een thema en doel te geven zochten ze op elke stopplaats een kok (liefst een vrouw, amateur of beroepskok) en bij de gerechten zorgden Olivier & Sandrine voor een aangepaste wijn uit hun “kelder”. Het werd zo ‘Le premier tour du monde des accords mets-vins à la voile sous le regard des femmes’ (www.ventsdanges.org) Je zou zo denken dat dit avontuur genoeg is voor één mensenleven maar tijdens hun reis groeide de droom om zelf wijnbouwers te worden. Olivier schreef zich in aan het Lycée Viticole de Beaune voor een opleiding en deed praktijkervaring op bij lokale wijnboeren. Aangezien ze ook direct biologisch wilden starten kochten ze het domein La Luolle dat al héél lang biologisch werd verbouwd.

Het Domaine de La Luolle ligt in de Côte Chalonnaise, het stukje Bourgogne tussen de Côte de Beaune en de Mâconnais, met als dorpen Mercurey , Givry, Rully, Montagny en Bouzeron (Aligoté druif). De beste Premier Crus van Givry, Mercurey en Rully (vooral wit), in de handen van goede wijnbouwers, moeten niet onderdoen voor vaak duurdere ‘villages’ uit de Côte de Beaune of Côte de Nuits.   Op Premier Cru niveau blijft er in alle eerlijkheid toch nog wel een verschil bestaan maar aan het dubbele (of méér) van de prijs mag dat ook wel.

Met La Luolle kozen Olivier en Sandrine voor perfect gezonde en goed onderhouden BIO wijngaarden. Maar zonder Premier Crus. Ze hebben dan ook goed begrepen dat hun sterkte zal moeten liggen in charme, verleidelijk fruit en drinkplezier : superlekkere Bourgogne voor een zachte prijs. Géén grootse, bewaarkrachtige wijnen maar ‘vins de plaisir’ met sappig fruit, charme en frisheid. Tijdens de vinificatie en opvoeding wordt er géén sulfiet gebruikt, alleen een klein beetje bij de botteling om de wijn zuiver en stabiel te houden. Je zou kunnen stellen dat de wijnen van La Luolle de ‘joie de vivre’ en het ongekunstelde van een goede Beaujolais combineren met de intrinsieke elegantie en verfijning van de Pinot Noir druif. Puur Pinot, puur plezier.

Download PDF

Wijngaard

Biologische cultuur, 65% argilo-calcaire en 35% argilo-limoneux, 45 jaar oude wijnstokken, 45 hl/ha

Kelder

Manuele pluk in kleine bakjes, volledig ontsteeld, wekingsperiode van 14 dagen met dagelijkse overpompingen, natuurlijke gisten, géén sulfiet tijdens vinificatie of opvoeding (wel voor botteling), veroudering van 12 maand op eiken vaten (15% nieuwe)

Gastronomie

kalkoen, hoevekip, kwartel, varkenshaasje

Schrijf u in op onze nieuwsbrief