Brunello di Montalcino Riserva
2010

Brunello di Montalcino Riserva

Canalicchio di Sopra
Toscane Italië
€ 95,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Sangiovese
Bewaarperiode Nu-2030
Volume 750 ml

Beschrijving

Enkel in de allerbeste jaren en enkel van de beste percelen.  Niet minder dan 42 maand op grote Slavonische eiken vaten !  Bij uitstek een grote bewaarwijn die tijd nodig heeft om zich ten volle te ontplooien. 

Domein: Canalicchio di Sopra

Brunello di Montalcino moet minimum twee jaar op vat liggen. Voor de meeste (middelmatige) Brunello’s is dat al voldoende want als je niet veel fruit of concentratie op overschot hebt kan de wijn al snel gaan uitdrogen. In de ‘moderne school’ probeert men het gemis aan materie vaak te maskeren door maquillage met nieuwe barriques (of de verboden toevoeging van internationale druivensoorten). Geef ons dan liever een lekkere, eerlijke Chianti dan dat soort gekunstelde en geforceerde Brunello’s. Zeer goede Sangiovese daarentegen heeft deugd van een lange, trage evolutie op grote houten vaten. De traditionele school van Brunello kiest dan ook de typische ‘botti ‘van Slavonische (heel kwalitatief bos in Kroatië) eik om de wijnen drie tot vier jaar te laten rijpen. Je moet dan wel aan de start over een krachtige brok wijn beschikken om vervolgens de tijd langzaam zijn sculpterende werk te laten doen.
De wijngaarden van Canalicchio di Sopra liggen op twee schitterende plaatsen ten noorden van de stad Montalcino : Canalicchio (en dan nog enkel het bovenste of ‘di sopra’ stuk) en de befaamde heuvel ‘Montosoli’. Het koelere microklimaat (350 meter hoogte) zorgt voor prachtige zuren die spanning en reliëf geven aan het intense fruit. Fruit dat naar gelang de ouderdom van de wijnstokken en de concentratie bestemd is voor Rosso di Montalcino, Brunello of Brunello Riserva (enkel in de beste jaren). Francesco Ripaccioli behoort tot die nieuwe generatie die genoeg intelligentie en zelfvertrouwen heeft om zich niet te willen bewijzen door alles anders te doen dan de vorige generatie. Verbeteren en verfijnen wil hij wel maar niet door alle (goede) tradities overboord te gooien. Meer aandacht, meer precisie, de juiste investeringen in wijngaard en kelder (niet in nieuwe barriques !) en bovenal selecteren en nog eens selecteren … Selectie van het fruit in de wijngaard en nog eens in de kelder. Maar ook een draconische selectie van enkel het beste materiaal voor de Brunello wat dan resulteert in een uitstekende Rosso di Montalcino.

Download PDF

Wijngaard

Afkomstig van de Canalicchio Cru Vigna Vecchia Mercatale geplant in 1988. Goed gestructureerde bodem met veel klei. 290 meter hoogte

Kelder

Manuele pluk, selectie van de druiven, volledig ontsteeld, 28 dagen macération met dagelijkse overpompingen, 42 maand veroudering op grote Slavonische eiken vaten

Gastronomie

Pelswild, Boeuf Rossini, Bistecca Fiorentina

Schrijf u in op onze nieuwsbrief