Terrantez 20 Years Old  50 cl
NV

Terrantez 20 Years Old 50 cl

Blandy's
Madeira Portugal
€ 69,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Versterkte wijn
Druivenras 100% Terrantez
Bewaarperiode Nu- eeuwig
Volume 500 ml

Beschrijving

Als er op het etiket van een Madeira géén druivensoort vermeld staat mag je er van uitgaan dat het waarschijnlijk met de Tinta Negra druif gemaakt werd. Zowat 85% van alle wijngaarden is beplant met de rode Tinta Negra. De laatste jaren doet men veel moeite om het blazoen van deze druif wat op te poetsen met kwalitatieve versies en zelfs ook héél oude exemplaren (tot 50 years old !) die fier de naam TINTA NEGRA op het etiket vermelden. Een prima evolutie : maak het beste van het materiaal dat voorhanden is. Maar laten we ook eerlijk blijven en toegeven dat Sercial, Verdelho, Boal en Malvasia met recht en rede de “nobele soorten” genoemd worden. Nog véél zeldzamer zijn de Bastardo en Terrantez druiven. De rode Bastardo druif (die we als Trousseau kennen in de Jura) vind je gemakkelijk in de Douro streek maar nog weinig op het eiland Madeira. De witte Terrantez druif was bijna uitgestorven en overleeft nog op enkele hectaren. En dat is echt doodjammer want Terrantez is volgens Madeira kenners de allerbeste druif. Terrantez was verantwoordelijk voor vele mythische Madeira’s van voor de phylloxera crisis (de druifluisplaag op het einde van de 19de eeuw die het merendeel van de Europese wijngaarden verwoestte). Zoals de iconische Terrantez wijnen van het jaar 1795 die 20-30 jaar geleden nog te koop werden aangeboden maar nu slechts op veilingen (zowel echte als valse flessen !) aan astronomische prijzen opduiken. Terrantez is een druif met dunne schil en compacte trossen en gevoelig aan schimmels, wat op een warm en vochtig subtropisch eiland een rampenrecept mag genoemd worden. Zeer kleine tot geen opbrengsten ook. Niet te verwonderen dat de druif na de phylloxera zelden nog heraangeplant werd.   De beste plekken voor Terrantez zijn bovendien op lagere hoogte bij de zee. Terrantez druiven of een nieuw hotel : de keuze is snel gemaakt !

De uiterst zeldzame Terrantez druiven worden dan ook meestal bestemd voor prestigieuze Frasqueira wijnen (jaargangsmadeira’s met meer dan 20 jaar vatlagering). Daarnaast kun je op de markt één Colheita vinden, één exclusieve 50 years old en twee ’20 years old’ (waaronder deze versie van Blandy’s) . In de volledige catalogus van alle Madeira producenten samen nauwelijks nog enkele tientallen Terrantez wijnen en daarmee is de kous af.

Terrantez Madeira ligt qua zoetheidsgraad ergens tussen Verdelho (medium dry) en Boal (medium sweet) maar heeft naast schitterende zuren ook een uiterst fijn bittertje dat structurerend werkt en een extra dimensie geeft. Een vleugje ‘je ne sais quoi’ dat je aandacht blijft prikkelen en je na enkele slokken voor het leven verslaafd maakt aan deze drug. Geestverruimend !

Domein: Blandy's

De familie Blandy is al sinds 1811 actief op het eiland Madeira.  Met de nieuwe generatie (Chris Blandy) en getalenteerde wijnmaker Francisco Albuquerque aan het roer is de kwaliteit van het allerhoogste niveau. Een pure, zuivere stijl met spanning en diepte. 

Download PDF

Wijngaard

Diverse wijngaarden op het eiland Madeira (subtropisch klimaat) met vulkanische bodem

Kelder

manuele pluk, druiven worden ontsteeld en gekneusd en de schilletjes weken een aantal uren in het sap, dan verwijdering van de schilletjes en gisting op inox kuipen. Na een dag of vier, als de gewenste zoetheidsgraad bereikt is, stoppen van de gisting door toevoeging van alcohol. Veroudering op gebruikte Amerikaanse eiken vaten van 650 liter.  Canteiro systeem :  niet kunstmatig opgewarmd maar wel eerst een aantal jaar in een warmere ruimte om dan geleidelijk aan overgebracht te worden naar koelere ruimtes. Gemiddelde leeftijd van 20 jaar.

Gastronomie

meditatiewijn om te genieten in de zetel na de maaltijd, eventueel bij romige of blauwe kazen of dessert (chocolade kan)

Degustatiekalender oktober 2023

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief