Gran Reserva 904 Rioja
2011

Gran Reserva 904 Rioja

La Rioja Alta
Rioja Spanje
€ 59,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 90% Tempranillo, 10% Graciano
Bewaarperiode Nu-2030
Volume 750 ml

Beschrijving

Schitterende traditionale Rioja.  Een referentie voor wie het beste in de klassieke stijl wil.  Diepte, complexiteit, gepolijste klasse, elegantie !

Domein: La Rioja Alta

Ook in de Rioja streek is er een hernieuwde interesse voor die paar huizen die trouw gebleven zijn aan een traditionele stijl in de beste zin van het woord.   Niet de opportunisten die dachten dat als ze een dunne wijn jaren op Amerikaanse eik staken en dan een netje rond de fles deden, er dan plots iets zou verschijnen dat op een echte Gran Reserva zou lijken. Goede traditionele Rioja zoals goede moderne Rioja vertrekt van verzorgde wijngaarden op een uitstekende terroir. Kleine opbrengsten, manuele pluk, selectie. Ook de vinificatie is niet echt verschillend. Het verschil zit hem vooral in de opvoeding van de wijnen. Maar hier moeten we opletten : nogal gemakkelijk ziet men de moderne stijl als een kortere opvoeding op eiken vaten (en soms meer Franse dan Amerikaanse eik) zodat het fruit meer naar voor komt. Grotendeels juist, maar dat lijkt te impliceren dat de traditionele stijl met jarenlange vatrijpingen dan om hout zou draaien. Maar bij de goede traditionalisten is hout helemaal géén doel maar wel een middel. Een middel om de wijn, het fruit, de tannines, OP TE VOEDEN ; beschaafder te maken, te polijsten. Daarom gebeurt de opvoeding grotendeels op gebruikte vaten : een slechte tactiek als houtsmaak je doel zou zijn.

Tijdens de opvoeding van de Rioja Reserva Ardanza (drie jaar op vat), de Gran Reserva 904 (vier jaar) of de Gran Reserva 890 (6 jaar) worden de wijnen handmatig ELKE ZES MAAND overgestoken van vat tot vat. En daarbij schuwt men het contact met de lucht niet. Het doel is niet alleen de wijn op een zachte manier uit te zuiveren maar ook en vooral de wijn en zeker de tannines te polijsten. Langzaam maar zeker krijgt de wijn een prachtig patina, zoals een antieke eiken kast die ontelbare keren met bijenwas werd ingewreven. Het regelmatige contact met de lucht verslijt de wijn niet maar lijkt, paradoxaal genoeg, de wijnen weerbaarder te maken tijdens de veroudering op fles. Een beetje in de trend van “what doesn’t kill you makes you stronger”.   De beste traditionele Rioja’s verouderen schitterend op fles, vaak véél beter dan de krachtigste fruitbommen in een moderne stijl.

Traditie betekent evenwel niet stilstaan. De essentie, de ziel moet blijven maar details mogen aangepast worden. La Rioja Alta is geen museum. De druiven worden met koelwagens van de wijngaard naar de kelder gebracht. De opvoeding gebeurt zoals 50 of 100 jaar geleden maar de kelder is ultraproper en modern uitgerust. In de Reserva Ardanza zit naast Tempranillo uit de Rioja Alta streek ook sinds kort 20% van een schitterende Garnacha wijngaard in de Rioja Baja streek. Deze La Pedriza wijngaard, op 550 meter hoogte, is bezaaid met grote keien zoals in Châteauneuf du Pape. Het warme, rijpe fruit van deze prachtige Grenache geeft de Reserva Ardanza net dat tikkeltje extra zachtheid, volheid en rijpheid.   Evolutie, géén revolutie, is de leuze bij La Rioja Alta. Echte, mooie traditionele Rioja is een hoogst unieke stijl die je nergens ander kan vinden. Daarom lieten we ons graag verleiden om deze wijnen aan te bieden. Wat vroeger een ‘insider secret’ was begint nu wereldwijd aandacht te trekken en je ziet de beschikbare hoeveelheden gestaag dalen en de prijzen zullen dan ook zeker gestaag stijgen.

Download PDF

Wijngaard

Wijngaarden van meer dan 60 jaar oud in de Rioja Alta regio. Gemiddelde opbrengsten van 30 hl/ha. Klei-kalk bodem.

Kelder

Manuele pluk. In kleine bakjes vervoerd met de koelwagen naar de kelder.  Volledig ontsteeld.  Drie weken macération met dagelijkse overpompingen.  Veroudering gedurende 48 maand op gemiddeld 4 jaar oude Amerikaanse eiken vaten. De wijnen worden elke 6 maanden manueel overgestoken van vat naar vat om de droesem te verwijderen maar ook door contact met de lucht de tannines zachtjes te polijsten en de wijnen OP TE VOEDEN.  Dan nog enkele jaren flesrijping vooraleer de wijn op de markt wordt gebracht.

Gastronomie

Lamsvlees, rood vlees met saus, kalfskotelet, pelswild

Degustatiekalender maart 2023

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief