Chardonnay Vin de France
2017

Chardonnay Vin de France

Rocher des Violettes
Loire Frankrijk
€ 12,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Chardonnay
Bewaarperiode Nu-2023
Volume 750 ml

Beschrijving

Xavier Weisskopf kan geen gewone wijnen maken. Alles wat hij aanraakt krijgt een bijzondere persoonlijkheid die deels van de terroir komt en deels van … ja, van wat eigenlijk ? Bij wijnmakers met een eigen wijnstijl is het soms heel moeilijk om juist de vinger te leggen op wat ze nu eigenlijk anders doen dan de anderen.   Wijn maken is zo een aaneenschakeling van miniem kleine beslissingen die allemaal opgeteld een groot verschil kunnen maken. Het kan in kleine hoekjes schuilen zoals bvb de heel eigen gistpopulatie in een kelder, als de wilde gisten tenminste een kans krijgen en niet gedood en vervangen worden door gist uit een pakje ( de zogenaamde ‘levures KILLER’ : een naam die niets aan de verbeelding overlaat).

Chardonnay uit de Loire kennen we sowieso al minder goed. De aanwezigheid van kalkbodems in de Touraine regio maakt het echter perfect mogelijk om mooie Chardonnay te verbouwen. Voeg daar de verzorgde biologische cultuur van Xavier aan toe en toch al 30 jaar oude wijnstokken en je hebt een prima basis. Gisting en veroudering op een grote houten kuip geeft de Chardonnay lucht en ruimte om zich te ontwikkelen zonder te beladen met houttoetsen. Duidelijk een koel klimaat Chardonnay met frisse zuren en een krijtige mineraliteit maar toch smaakt het niet naar Bourgogne. Banale Chardonnay proeft allemaal hetzelfde maar goede Chardonnay laat zich plooien naar terroir en wijnmaker. Een boeiende EN originele Chardonnay voor een zacht prijsje. Meer moet dat niet zijn.

Domein: Rocher des Violettes

Louis Barruol, de eigenaar van Saint Cosme in Gigondas, kon niet zwijgen over het talent van één van zijn ex-medewerkers die een domein opgestart heeft in Montlouis. De 27 jarige Xavier Weisskopf werkte gedurende 3 jaar bij Saint Cosme en kon dan ook veel leren van de veeleisende en intelligente Louis Barruol. “Il a tout compris” is het eenvoudige maar veelzeggende oordeel van de leermeester over zijn leerling.

Montlouis bezit prachtige terroirs die ook nog betaalbaar zijn voor een jonge wijnmaker zonder dikke portefeuille. Xavier kocht 9 hectaren, vooral beplant met Chenin van wijnstokken tussen de 30 en 100 jaar oud. De wijngaarden worden behandeld met zo weinig mogelijk sproeistoffen maar hij wil zich niet vastpinnen op biologische cultuur. Zowel in wijngaard als kelder wil hij het beste van de traditie combineren met de moderne methodes die toelaten om zo zuiver mogelijk te werken. Het bijzondere van deze jonge wijnbouwer is juist die zeldzame combinatie van enorme gedrevenheid met een grote dosis gezond verstand. Of om het nog anders te formuleren: een perfecte mix van passie en ratio. Toen we op de beurs in Angers bij Xavier aan het proeven waren kwam Michel Bettane, één van grootste autoriteiten op vlak van Franse wijn, met een filmploeg langs voor een korte reportage. Hij had de wijnen van Le Rocher des Violettes in een grote overzichtsdegustatie geproefd en was laaiend enthousiast. Bij het horen van zijn commentaar voor de televisie moesten we bijna blozen in zijn plaats. Gelukkig staat Xavier met zijn beide voeten op de grond en moeten we ons niet veel zorgen maken dat het succes dit jonge talent naar het hoofd zal stijgen.

Montlouis toont veel gelijkenissen met Vouvray die er juist naast ligt. In droge wijn vind ik de verschillen klein maar in Demi-Sec en vooral Moelleux treft mij vooral de lichtvoetigheid (in de beste zin) van Montlouis. Een Montlouis moelleux kan heel krachtig en intens smaken maar blijft tegelijk altijd heel elegant en verfijnd. Ik denk dan onmiddellijk aan de beste Rieslings uit de Moezel en de Saar die ook als een ballerina ingetoomde kracht gebruiken om de grootste sierlijkheid ten tonele te brengen. Net als Riesling verdraagt Chenin geen wollig karakter: precisie en puurheid stuwen de mineraliteit als een geiser naar boven.

Alles van deze wijnbouwer is de moeite waard. De Sec Touche Mitaine is gewoon één van de beste Chenin wijnen die we mochten proeven in deze prijsklasse. Négrette Sec komt uitsluitend van meer dan 60 jaar oude wijnstokken. De Montlouis Moelleux is pure ‘dentelle’; heel geraffineerd zoet waarvan je glas na glas kunt blijven genieten. En zelfs de ‘Pétillant’ laat de mineraliteit met fijne belletjes opborrelen tot verkwikking van de meest vermoeide smaakpapillen.

Download PDF

Wijngaard

Biologisch cultuur, klei-kalk bodem, 6800 stokken per hectare, 30 jaar oude wijnstokken, 50 hl/ha

Kelder

Manuele pluk, zachte persing, statische voorklaring, wilde gisten, gisting en veroudering op een grote houten cuve.

Gastronomie

gebakken vis, scampis, visbrochette

Degustatiekalender augustus 2019

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief