Barbera Giulin
2015

Barbera Giulin

Accornero
Piemonte Italië
€ 14,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Barbera
Bewaarperiode Nu-2023
Volume 750 ml

Beschrijving

Barbera uit de Monferrato heuvels met vooral véél elegantie en frisheid. Bij uitstek een gastronomische wijn.

Domein: Accornero

De Monferrato regio is binnen de Piemonte vooral bekend voor zijn mooie Barbera.  De familie Accornero legt zich al vier generaties toe op Barbera en de traditionele, maar weinig bekende, Grignolino druif.  Grignolino geeft lichtgekleurde rode wijnen die soms verrassend stevig uit de hoek kunnen komen.  De topversie Bricco del Bosco Vigne Vecchie (oude wijnstokken) zit niet minder dan 30 (!) maand op 500 liter vaten maar proeft allerminst houterig.  Vooral finesse en complexiteit overheersen.   Maar de hoofddruif blijft toch Barbera die in vier verschillende cuvées wordt gebracht.  Alle wijnen komen van eigen wijngaarden en zelfs de instapcuvée Campomoro blinkt al uit door sappig rijp fruit (géén hout hier) en de typische frisse zuren van de Barbera druif.  Barbera heeft zachte tannines en toont zich dan ook vaak verleidelijker dan Nebbiolo in zijn jeugd.  Maar overproductie kan de smaak zodanig verdunnen dat de hoge natuurlijke zuren pijnlijk bloot komen te liggen.  In goedkope, commerciële Barbera wijnen durft men dat dan wel eens te maquilleren met wat restsuikers.   In de Campomoro van Accornero wordt niets gefoefeld en proef je zacht fruit en een opwekkende frisheid die deze wijn een perfecte gastronomische begeleider maakt van alle (ook getomateerde) pastabereidingen en rijkere vleesschotels.  Een rijpe Barbera (meestal tussen 14 en 15% vol.) is nooit een vederlichte wijn maar door de zuren komt de concentratie zelden vermoeiend over.  Barbera is een eerder reductieve (tekort aan zuurstof) druif en de topversies hebben dan ook zeker deugd van een houtlagering om alle smaakregisters volledig open te trekken en om tot volle smaakontplooiing te komen.  Een streepje vanille mag ook gerust maar veel wijnbouwers overdrijven daarin als het om hun topcuvées gaat.  Sommige van die cuvées gaan dan ook nodeloos over de schreef en worden een karikatuur.   Bij Accornero blijft alles mooi in balans.   Met de middenklasse Giulin cuvée zorgt men voor een perfecte blend tussen inox en 500 liter vaten.  In de toppers Bricco Batista en Cima Riserva schuift het op naar 18 à 20 maand op 500 liter vaten maar met slechts een derde nieuwe vaten.

Je zou verwachten dat de duurste wijn uit het assortiment, de Cima Riserva, héél indrukwekkend zou proeven met véél van alles. Het zou een ‘vino importante’ kunnen zijn want sommige Italiaanse wijnbouwers maken graag een ‘statement’.   Dat is niet de stijl van Ermanno Accornero.  Geen vedette, wel een noeste werker, thuis in zijn wijngaarden en bij zijn familie.  De Cima Riserva laat vooral het landschap spreken van dit stukje Monferrato met zijn glooiende hellingen en zijn kalkachtige mergelbodem (met veel fossielen).  Van een natuurlijke, ongedwongen klasse en zonder protserigheid.  De elegantie en frisheid die je al proeft in de kleine Campomoro blijft overeind, ook al komt er met elke stijgende trap in de hiërarchie een aantal lagen concentratie en diepgang bij.  Barbera op zijn fijnst.

 

Download PDF

Wijngaard

Wijngaarden op 210 meter hoogte. Geplant in 1980, 1990 en 2000.  Opbrengsten van 55 hl/ha. Mergel/kalk bodem

Kelder

volledig ontsteeld, twee weken macération met dagelijkse overpompingen, veroudering van 12 maand op inox kuipen (50%) en gebruikte 500 liter vaten (50%)

Gastronomie

Veelzijdige gastronomische wijn bij alle soorten pasta maar ook gebakken en gegrild vlees (alle soorten :  varken,kalf, rund, lam, gevogelte)

Schrijf u in op onze nieuwsbrief