Saint Joseph Cap Nord
2016

Saint Joseph Cap Nord

Combier
Côtes du Rhône Frankrijk
€ 29,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Syrah
Bewaarperiode Nu-2026
Volume 750 ml

Beschrijving

Laurent Combier heeft zo zijn eigen stijl van Syrah.  Elegant maar wel met sappig fruit en heel gepolijste tannines.  Een bijzonder verleidelijke stijl en daar is absoluut niets mis mee.  Dat heeft met keuzes in de kelder te maken (volledig ontsteeld, zachte extractie, recente vaten) maar toch ook veel met de redelijke unieke terroir.   In de noordelijke Rhône domineert graniet met uitzondering van Côte Rôtie (micaschistes, gneiss).  Kalk is eerder zeldzaam (kleine stukjes van Saint Joseph, Cornas en Saint Péray).  Het grootste deel van de wijngaarden van Combier ligt op het zogenaamde ‘Plateau des Chassis’ :  een grote vlakte bezaaid met ronde keien (veel kleinere ‘galets roulés’ wel dan in Châteauneuf du Pape).   In de ondergrond zit er wat klei en kalk.  Het extra beetje warmte dat in de keien opgeslagen wordt overdag en ’s nachts terug afgegeven wordt zorgt voor een supplement aan rijpheid in fruit en tannnines. De kalk staat zoals altijd garant voor finesse.  Zo krijg je een een bijzonder lekkere, smakelijke Crozes Hermitage stijl.  Al tientallen jaren bio, lang voor het modieus was.  Als je dat dan nog eens combineert met meer dan 60 jaar oude wijnstokken en omwikkelt in een fijngeknoopt jasje van luxueuze eik dan krijg je de somptueuze diepte van de Clos des Grives.  Laat die wijn 10 jaar rijpen in uw kelder en dan moet je met de beste exemplaren uit Hermitage afkomen om het smaakgenot te evenaren.

Indien u zich zou afvragen wat de Combier stijl zou geven op een klassiekere granietbodem , op een ‘coteau’ van Saint Joseph bvb.  dan is er de Saint Joseph Cap Nord voor u.  De wijngaard ligt in het dorpje Tournon dat deel uitmaakt van de oorspronkelijke zes dorpen ( Tournon, Mauves, Saint Jean de Muzols, Vion, Lemps, Glun) die de zogenaamde ‘Saint Joseph historique’ vormen.  Later werd de AOC met niet minder dan 20 dorpen uitgebreid, vooral naar het noorden toe.  Er is absoluut niets mis met de beste hellingen in de meer noordelijke dorpen (zoals de Saint Joseph van François Villard) maar het valt niet te ontkennen dat de allerbeste cuvées toch uit de ‘Saint Joseph historique’ komen. In de middeleeuwen sprak men al even lovend over ‘les  vins de Mauves’ als over ‘les vins de l’Ermitage’. En die steile hellingen met smalle terrassen in de dorpjes Mauves en Tournon zorgen voor een onevenaarbare diepte en complexiteit. Lauren Combier bezit een piepklein perceeltje in Tournon op graniet met een noordoostelijke expositie.  Ideaal dus in de rijpe, warme jaren zoals 2015.  Kleine rendementen (30 hl/ha), perfect rijp geplukt (13 % vol), volledig ontsteeld en gezien de kleine volumes gevinifieerd in kleine bakken.  De schilletjes worden gewoon af en toe eens ondergedompeld met een inox stamper (manuele pigeage) voor een zo zacht mogelijke extractie.  Dan gaat de wijn op vaten van vier jaar oud die geen houtsmaak meer afgeven maar wel wat lucht toelaten (die Syrah als reductieve druif nodig heeft). Het loepzuivere fruit en de gepolijste tannines komen van de ‘Combier touch’ maar onderhuids klopt het minerale hart van de uiterst stenige granietbodem in de ‘Saint Joseph historique’.  Een Syrah zoals je die nergens anders dan in de noordelijke Rhône kan vinden.” Souvent imité, jamais égalé”.

Domein: Combier

In de noordelijke Rhône vind je naast wijngaarden vooral fruitbomen. De Combier familie was gespecialiseerd in biologische appels. Toen Laurent Combier in 1990 met wijngaarden begon koos hij dan ook resoluut voor een biologische cultuur. De gewoonte om naar zo zuiver en natuurlijk mogelijk fruit te streven komt ook de kwaliteit van zijn wijnen ten goede.
In de Clos des Grives gaan de oudste wijnstokken van het domein (35 jaar oud) die kort gesnoeid worden om maximaal 30 hl/ha te geven. De vinificatie gebeurt volledig in temperatuurgecontroleerde inox kuipen in een kraaknette kelder en de opvoeding gebeurt op nieuwe en één jaar oude vaten. Het accent ligt dan ook volop op schitterend puntgaaf fruit onderstreept door wat vanille. Perfect gepolijste tannines ondersteunen de zijdezachte textuur en fijne zuren zorgen voor spanning en frisheid.
De Syrah druif kan verschillende gedaantes aannemen. In de Languedoc-Roussillon wordt Syrah zeer donker, krachtig en kruidig. In Australië wordt het fruit nog rijper, de tannines zachter en de alcoholgraad iets hoger (14 – 14,5 % vol). Voor wie vooral deze expressies van Syrah kent met hun verleidelijke warme fruit kan de oorspronkelijke stijl van de Noordelijke Rhône als een serieuze schok overkomen. Door het koele klimaat liggen de zuren hoger, de alcohol lager (12,5 – 13 %) en de tannines soms iets steviger. Mits beperkte opbrengsten en goede terroirs worden de druiven wel rijp maar zelden overrijp. Het fruit blijft fris, klaar en helder. Wie hunkert naar heel krachtige terroirgetypeerde noordelijke Rhône Syrah kan beter kiezen voor de Saint Joseph of Côte Rôtie van Saint Cosme of François Villard. Wie echter op zoek gaat naar uiterst klassevol en sappig Syrah fruit zonder het minste spoor van logheid, gebrand fruit of overdreven kruidigheid die kan niet beter kiezen dan dit juweeltje uit de Crozes Hermitage

Download PDF

Wijngaard

Biologische cultuur. Wijngaard op een steile helling in het dorpje Tournon (Saint Joseph historique). Noordoostelijke expositie. 30 hl/ha.

Granit très caillouteux. 

Kelder

Gastronomie

Manuele pluk. Volledig ontsteeld. Vinificatie in kleine bakjes met regelmatige onderdompeling van de schilltjes met een inox stamper (manuele pigeage).

Twee weken macération.  Tien maand veroudering op vaten van 4 jaar oud.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief