Kirschgarten Blaufränkisch
2013

Kirschgarten Blaufränkisch

Umathum
Burgenland Oostenrijk
€ 45,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Blaufränkisch
Bewaarperiode Nu-2030
Volume 750 ml

Beschrijving

Is er iets mooier dan steile wijngaarden waarop de wijnstokken zich in nauwe terrassen nestelen, geworteld in leisteen, met van die prachtige stenen muren zonder het minste beetje voegsel, kunstwerkjes van steen op steen, een wonderbaarlijke puzzel waartussen fauna en flora welig kan tieren ?  Denk maar aan de Douro vallei, de Moezel, Côte Rôtie :  allemaal schitterende wijnlandschappen waar de mens met bijna bovennatuurlijke arbeid en ambacht rotsen tot leven heeft gebracht.  Je kijkt er naar als naar kathedralen of piramides :  titanenwerk uit lang vervlogen tijden.   Die oude stenen terrassen alleen al onderhouden kost veel werkuren en dus handenvol geld. Er is een reden waarom bvb. Benedikt Baltes in het stadje Klingenberg (Franken) sublieme terroirs voor een relatief klein prijsje kon kopen.  Bij het aanschouwen van die kilometers te herstellen terrasmuren zakte bij zowat iedereen de moed in de schoenen.

De compleet vervallen terrasmuren van wat ooit een befaamde wijngaard was in het dorpje Jois hielden Josef Umathum niet tegen om dat uitzonderlijk stukje land te kopen. In het anders vlakke of licht glooiende landschap van het Burgenland kun je gewoon al visueel vaststellen dat het om een unieke locatie gaat.  De rijke geschiedenis bevestigt dit.  Al in 1214 duikt de wijngaard in geschriften op. In 1324 wordt de koning van Hongarije eigenaar en in 1522 de keizer van Oostenrijk.  De oorspronkelijke stenen terrasmuren dateren van rond 1700. In 2000 doet Jozef Umathum zichzelf deze parel cadeau.  Wie Josef kent weet dat hij de dingen niet half doet en dus gaat voor authentieke  ‘trockenmauern’ :  vakkundig opeengestapelde stenen zonder mortel.  Vijftienduizend (!) werkuren later kunnen op deze sublieme leisteen terroir terug wijnstokken geplant worden.   Jozef kiest voor de Blaufränkisch druif die zichzelf kan overtreffen op een grote terroir.  Een prima Blaufränkisch combineert de aromatische intensiteit (kersen,krieken) en de fijne zuren van een Pinot Noir met de kruidigheid en tanninestructuur van een noordelijke Rhône Syrah.  Tot voor kort werd de druif vaak als een dure Bordeaux behandeld met veel kleur, extractie en nieuwe eik.  Nu, zoals op vele plaatsen ter wereld, kiest men eerder voor een Bourgogne model met zachte extractie, gedeeltelijk oudere en grotere vaten, en vooral met een focus op elegantie en finesse. Ook Umathum is daarin gegroeid en de Kirschgarten 2013 werd rijp maar niet overrijp geplukt aan 12.6 % vol. De lange rijping van 20 maand gebeurt voor een deel op grote vaten wat voor een meer discrete houttoets zorgt. De tanninestructuur is onderhuids aanwezig want de Kirschgarten moet op fles kunnen rijpen.  Maar wat nu al opvalt is de aromatische rijkdom :  als het glas leeg is en je ruikt er even aan dan komt je een vlaag rijpe kersen tegemoet.  Wacht ideaal nog een jaar of vijf tot het fijne hout en de nobele tannines nog iets meer versmolten zijn  en dan kun je genieten van een schitterende expressie van één van de meest unieke en historische wijngaarden in het Burgenland.

Domein: Umathum

In het warme Burgenland gedijen de rode Oostenrijkse druivensoorten uitstekend. De 23 hectaren van Umathum zijn beplant met 90 % rode druivesoorten. Vooral Zweigelt en Saint Laurent vind je op het domein. Van deze twee druiven maakt Umathum mooie voorbeelden. De boeiende Zweigelt druif hebben we te danken aan Prof. Dr. Fritz Zweigelt. Door een kruising te maken van twee goede autochtone Oostenrijkse druiven, Blaufränkisch en St.Laurent, ontstond in 1922 een nieuwe Oostenrijkse druivensoort. De Zweigelt van Umathum blinkt uit door puntgaaf fruit onderbouwd met heel fijne zuren en tannines. Dit is een toonbeeld van een moderne wijn waarin geconcentreerd fruit perfect samenvloeit met elegantie en finesse.

De Oostenrijkse Blaufränkisch druif wordt in Duitsland Lemberger genoemd en in Hongarije Kekfrankos. Een boeiende maar eerder moeilijke druif die slechts op de beste terroirs en in de betere jaren echt perfect rijp wordt. Onrijpe Blaufränkisch smaakt vegetaal en schraal. Meestal wordt in een blend de Zweigelt druif toegevoegd die met zijn fluwelig rijpe fruit de textuur wat aandikt en charmanter maakt. In goede jaren en in de handen van een getalenteerde wijnmaker kan de druif zijn potentieel volledig ontplooien. De mooie natuurlijke zuren van de druif houden het evenwicht perfect in balans. Hoewel Saint Laurent de Oostenrijkse druif is die het dichtst bij Pinot Noir aanleunt, toch doet de combinatie van aromatische intensiteit en frisse zuren ons in de richting van Bourgogne denken. Dat komt natuurlijk ook doordat Jozef Umathum voor deze ‘toegankelijke’ Blaufränkisch de kaart van de elegantie en finesse heeft getrokken ; een smakelijke wijn met veel spanning en een lange afdronk.

Haideboden brengt de synthese van twee typisch Oostenrijkse druiven, Zweigelt (60 %) en Blaufränkisch (25 %) met twee internationale druiven, Cabernet Sauvignon (14 %) en Merlot (1 %). Deze wijn gaat op barriques.

Download PDF

Wijngaard

Zeldzame terrassenwijngaard in het Burgenland, geen gebruik van chemische sproeistoffen, leisteenbodem, opnieuw aangeplant in 2001, warme lucht van de Neusiedlersee maar dankzij 100 meter hoogte geen last van de typische mistlaag (uitstekend voor de klassieke botrytis wijnen van de regio maar minder goed voor de rode druiven), 35 hl/ha

Kelder

met de hand geplukt, selectie van druiven, volledig ontsteeld, wekingsperiode van 20 dagen met dagelijkse overpompingen, malolactaatgisting op recente barriques, dan veroudering van 20 maand gedeeltelijk op barriques en gedeeltelijk op oudere grote vaten.

Gastronomie

lamsvlees, gevogelte met saus, pluimwild

Schrijf u in op onze nieuwsbrief