Maury Grenat  50 cl
2016

Maury Grenat 50 cl

Lafage
Roussillon Frankrijk
€ 12,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Versterkte wijn
Druivenras 100% Grenache
Bewaarperiode Nu- 2026
Volume 500 ml

Beschrijving

Net als Banyuls maakt Maury deel uit van de Franse “Vins Doux Naturels” ; wijnen waarvan de gisting wordt gestopt door toevoeging van alcohol zodat natuurlijke restsuikers overblijven. Maury is een droge, zonovergoten en schrale streek in het zuiden van Frankrijk waar de Grenache wijnstokken moeten vechten om te overleven. Ze geven dan ook weinig opbrengst en zorgen voor intense, donkere, rijke wijnen.  De Maury Grenat (of Vintage Maury) wordt net zoals Vintage Port jong gebotteld om zijn explosief, spetterend fruit te bewaren. De fruitintensiteit is zo sterk dat je bijna zou geloven dat het om een ‘coulis’ van fruit gaat. Toch wordt de wijn nooit overdreven zoet dankzij de aanwezige tanninestructuur.

Domein: Lafage

Jean-Marie Lafage komt van een wijnbouwersfamilie en studeerde Oenologie. Tijdens zijn studies leert hij zijn echtgenote Eliane kennen (ook een oenologe dus) en samen doen ze ervaring op in het buitenland (Californië, Australië, Zuid-Afrika, Chili). Na een paar jaar willen ze natuurlijk hun droom verwezenlijken om een eigen domein op te richten. Eerst kopen ze wijngaarden en later neemt Jean-Marie het familiale domein over. Met hun ervaring, technische bagage, passie en energie kan het natuurlijk niet mislukken.

Download PDF

Wijngaard

´schistes noirs´/ 15 hl/ha  / gemiddeld 45 jaar oude wijnstokken

Kelder

Laatgeplukte druiven, selectie van druiven in de wijngaard en dan nog eens bij aankomst in de kelder,  gisting op inoxkuipen tot het het gewenste restsuikerniveau bereikt is en dan toevoeging van alcohol om de gisting te stoppen,  dagelijkse overpompingen, alcohol wordt toegevoegd terwijl de schilletjes nog aanwezig zijn in de kuip (mutage sur grains), veroudering van 6 maand op inox kuipen

Gastronomie

Deze is een uitstekende begeleider van chocolade in al zijn vormen ; chocoladegebak, chocolademousse, … Het gastronomisch huwelijk wordt perfect als er ook nog een link wordt gemaakt met rood fruit, ofwel vers rood fruit of een ‘coulis’ van bvb. frambozen. Ook bij schimmelkazen kan de Vintage met zijn zoetheid mooi de zoute romigheid aanvullen. Maar ook gewoon op zich, zonder begeleiding, bekoort een glaasje Mas Amiel door zijn weelderige rondheid. Puur drinkplezier !

Schrijf u in op onze nieuwsbrief