Malvasia 30 anos Lote Especial
NV

Malvasia 30 anos Lote Especial

Barbeito
Madeira Portugal
€ 135,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Versterkte wijn
Druivenras 100% Malvasia
Bewaarperiode Nu-2050
Volume 750 ml

Beschrijving

In 2006 wou Ricardo Freitas voor het 60 jarig bestaan van Barbeito een hommage brengen aan zijn grootvader en stichter van de firma :  Mario Barbeito.  Ricardo Freitas is bovenal een tovenaar blender die de magie van de synergie tussen verschillende wijnen tot in de puntjes beheerst.  De 30 jaar oude Malvasia Lote Especial moest dan ook het beste van het beste worden, een staalkaart van zijn kunnen en van de rijke reserves aan oude Malvasia wijnen.  Maar Ricardo wil geen museumstukken maken .  Evenwicht, frisheid en drinkbaarheid staan voorop, zelfs in zo een oude wijn.   Van deze magistrale blend werden slechts 1550 flessen gemaakt en de beslissing om zeker de komende 10 jaar géén nieuwe 30 jaar oude Malvasia uit te brengen verhoogde nog de zeldzaamheid. Op 10 jaar tijd is de wereldwijde vraag naar de beste Madeira’s serieus gestegen en bijgevolg ook de prijzen.  Wat toen een eerlijke prijs leek blijkt nu een koopje.  Gelukkig voor ons is de prijs eigenlijk nooit echt aangepast .   De recent uitgebrachte 20 jaar oude Malvasia kost  125 €, dus  5 euro duurder dan deze 30 jaar oud (qua complexiteit toch nog een andere dimensie !).  Binnenkort komt er een nieuwe editie van 30 jaar oude Malvasia uit met een prijs die ongeveer rond de 250 € zal draaien !  Of hoe een wijn van 120 € NU een absoluut koopje kan zijn !

Zelfs fervente wijnliefhebbers betalen niet graag meer dan 100 € voor een fles en als je geen miljonair bent is dat perfect begrijpbaar.  Whiskyfanaten daarentegen draaien hun hand niet om voor een speciale Single Malt van meer dan 100 €.  Een 30 jaar oude Malt zal al snel ergens tussen de 200 en 500 € kosten afhankelijk van de zeldzaamheid.  Ter verantwoording zal de Whisky liefhebber je vertellen dat je zo een speciale Whisky met kleine teugjes geniet en aangezien de fles jaren mag open staan, je eigenlijk héél lang plezier beleeft aan één fles.  Als Madeira liefhebber kunnen we dezelfde argumenten gebruiken :  de fles mag jaren openstaan en je haalt wel 20 proefglaasjes uit een fles.  Onze 30 jaar oude Madeira kost zo 6 € per glas. De meest banale gin-tonic op café kost al meer !  Als u na alle bangmakerij in de pers rond alcoholgebruik besloten zou hebben om maar 10 glazen per week meer te drinken laat het dan in hemelsnaam tien hemelse glazen zijn. En bewaar zeker één plekje voor de Malvasia Lote Especial.  Met deze sublieme meditatiewijn bereik je in géén tijd het nirvana.

Domein: Barbeito

Zoals bij elke zoete wijn wordt het pas magisch als er tegenover het zoet, als contrapunt, zinderende zuren staan. Dat spel van dansende zuren ( het ‘Suesse-Säure-Spiel’ van een mooie Duitse Riesling ) kenmerkt bovenal de beste Madeira’s. Geen enkele wijn is na 40, 50 of zelfs 100 jaar zo springlevend als een topklasse Madeira. En zelfs als je de fles opent dan kan je nog maanden zoniet jaren genieten van deze bijna onverwoestbare tijdcapsules. We spreken hier natuurlijk niet over de Madeira die u in uw saus giet bij de koeientong. Die wordt gemaakt van de Tinta Negra Mole druif en wordt in kuipen verhit tot 50°C gedurende drie maand om zijn typische gebrande smaak te verkrijgen. Eventueel gekleurd met wat karamel en klaar om in de keuken gebruikt te worden. De Tinta Negra is de meest aangeplante druif op het eiland Madeira en kan ook goede resultaten geven als je die met zorg behandeld maar toch blijft de glansrol weggelegd voor de vier nobele spelers : Sercial (noemt men droog maar is lichtzoet), Verdelho (halfdroog), Boal (halfzoet) en Malvasia (zoet, ook soms Malmsey genaamd). De beste wijnen worden niet kunstmatig verwarmd (‘estufagem’) maar rijpen langzaam op eiken vaten in een natuurlijk warme ruimte (‘canteiro’), bvb op zolder. Een Madeira ontplooit zijn volle complexiteit pas na een lange vatlagering : 5 jaar is een minimum maar het begint pas interessant te worden na 10 of 15 jaar. Voor het vuurwerk moet je in de Frasqueira (Vintage Madeira)) categorie duiken : van één uitstekend jaar en minimum 20 jaar op vat. Gezien het prijskaartje besloot men uiteindelijk een tussencategorie te creëren : de Colheita (of Harvest) die ook uit goede jaren komt maar al na vijf jaar op fles mag. De meeste van deze Colheita wijnen zijn ergens tussen 10 en 20 jaar oud en worden met de nobele druiven gemaakt.

Download PDF

Wijngaard

Vulkanische bodem. Terrasvormige wijngaarden op het eiland Madeira (subtropisch klimaat).

Kelder

manuele pluk, zachte persing met pneumatische pers, gisting gestopt door toevoeging van alcohol (96% vol.), lange veroudering op oude Franse eiken vaten van 620 liter.

Gemiddeld 30 jaar oud. Een assemblage van heel oude (30-100 jaar) met iets jongere wijnen om wat frisheid te bewaren.

Gastronomie

meditatiewijn om te genieten in de zetel na de maaltijd, eventueel bij blauwschimmelkazen of dessert (chocolade kan)

Schrijf u in op onze nieuwsbrief