Schlossberg GG
2013

Schlossberg GG

Benedikt Baltes
Franken Duitsland
€ 59,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Pinot Noir
Bewaarperiode Nu-2025
Volume 750 ml

Beschrijving

De Grosses Gewächs (Grand Cru) Schlossberg is een selectie van de filetstukken van de majestueuze Schlossberg wijngaard. Concentratie van de oude wijnstokken, rijpheid van de steile terrassen met zuidelijke expositie, mineraliteit van de Buntsandstein bodem. Hoogst expressieve en karaktervolle Pinot Noir.

Domein: Benedikt Baltes

Benedikt Baltes komt uit een wijnbouwfamilie uit de Ahr die heel sterk verweven is met de lokale coöperatieve Mayschoss. Deze jongeman, bruisend van talent en ambitie, ging op zoek naar wijngaarden om zijn droom te realiseren om grote Duitse Pinot Noir te maken. Hij vond de ideale plek in het stadje Klingenberg aan de Main rivier in het wijnbouwgebied Franken. De stad Klingenberg wou zijn wijngaarden verkopen maar met 60% zogenaamde ‘Terrassen-Steillagen’ die allemaal manueel moeten bewerkt worden stonden de kopers niet te drummen. Super terroirs wel, met de befaamde Schlossberg op kop, maar wie heeft de energie en de goesting om die dramatisch steile wijngaarden en die kilometers ‘trockenmauern’ te onderhouden ? Benedikt Baltes was echter op slag verliefd op die hellingen die hij ook kent van zijn thuisstreek, de Ahr. Weliswaar niet op leisteen maar met de unieke rode zandsteen, Buntsandstein, die zo typisch is voor dit stuk van Franken.

Maar hoe belangrijk de terroir ook is, we weten van Bourgogne dat je zelfs met druiven van de beste wijngaarden grote rommel kunt maken. Enkel de beste ‘druivenfluisteraars’ kunnen het volle potentieel van de moeilijke Pinot Noir druif waarmaken en de ziel van hun terroir blootleggen. Sommige wijnmakers doen daar een heel leven over maar Benedikt Baltes heeft op drie jaar tijd al bergen verzet. Concentratie en rijpheid is geen enkel probleem op die steile zuidelijke hellingen maar Benedikt mikt op elegantie, mineraliteit, complexiteit en lengte. Met de jaargang 2013 komt dit doel duidelijk in zicht. De wijngaarden in het dorpje Grossheubach bestaan uit glooiende hellingen en de Pinot stijl hier is zeer Bourgondisch met elegant sappig fruit. In de versie “R” (Reserve) van de beste percelen en de oudere wijnstokken komen daar een paar extra lagen complexiteit bovenop. De Klingenberg wijnen zijn even dramatisch als de enorm steile terraswijngaarden doen vermoeden. Gevangen tussen de rivier onderaan en de bossen bovenaan ligt het noeste werk van onbekende ambachtslieden die kilometers muren bouwden zonder het minste beetje cement (trockenmauern). Gemaakt van de lokale rode zandsteen (Buntsandstein) waarin ook de wortelen van de wijnstokken zich nestelen. En op die smalle terrassen staan enkele rijen wijnstokken, als diamanten in een juweel. Als je die wijngaarden aanschouwd hebt proef je met enige aarzeling de wijn omdat je bang bent dat die nooit de schoonheid van het landschap kan evenaren. Wees niet bang … wat je proeft is wat je ziet.

Download PDF

Wijngaard

Buntsandstein (rode zandsteen), steile terrassen in het dorpje Klingenberg, zuidelijke expositie, meer dan 50 jaar oude wijnstokken, overwegend oude selection massale klonen, 30 hl/ha

Kelder

manuele pluk, volledig ontsteeld, koude weking gedurende enkele dagen en dan start gisting met wilde gisten, 2 weken macération, 15 maand veroudering op Duitse eiken vaten (50% nieuwe vaten), ongefilterd

Gastronomie

gevogelte met roomsaus, patrijs, hertekalffilet

Degustatiekalender mei 2020

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief