Champagne Blanc de Blancs Grand Cru Ambonnay
NV

Champagne Blanc de Blancs Grand Cru Ambonnay

Eric Rodez
Champagne Frankrijk
€ 49,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Mousserend
Druivenras 100% Chardonnay
Bewaarperiode Nu-2019
Volume 750 ml

Beschrijving

De Chardonnay uit Ambonnay is een pak rijker en voller dan in de Côte des Blancs en verdient zeker om op eiken vaten te rijpen (80%). Voor de frisheid van zijn Blanc de Blancs opteert Eric Rodez om 80% zonder malo toe te voegen terwijl voor de complexiteit een 5 à 6 jaargangen in de assemblage gaan. Nog maar eens een wonderlijke combinatie van rijkheid, frisheid, kracht, finesse en bovenal een gelaagde complexiteit.

Domein: Eric Rodez

In de Champagne streek is al een tijdje een ware revolutie aan de gang onder de kleine domeinen, de zogenaamde ‘récoltant-manipulant’ wijnbouwers die van eigen wijngaarden Champagne maken. In navolging van een aantal pioniers zoals Anselme Selosse kwam men tot het besef dat een grote Champagne net zoals een grote wijn op de eerste plaats in de wijngaard ontstaat. Bij de grote huizen lag het accent heel lang op de ‘savoir-faire’ in de kelder : een complexe assemblage maken (verschillende druivensoorten, verschillende crus, verschillende jaren) en dan voldoende lang ‘sur lattes’ bewaren (na de hergisting op fles de Champagne lang in contact laten met de droesem om

een grotere rijkheid en diepte te bekomen). Natuurlijk was ook voor de grote huizen de terroir altijd van belang maar eerder in de zin van : laat ons de beste crus kiezen (Grand Cru en Premier Cru) want daar komen sowieso de beste wijnen vandaan. Alleen haal je met de kwantitatieve wijnbouw (zo hoog mogelijke rendementen, met de wettelijke maxima als MINIMAAL objectief) maar een fractie binnen van het potentieel van een mooie terroir . Het besef dat een respectvolle behandeling van de wijngaard (duurzaam, biologisch, biodynamisch) en het beperken van de opbrengsten voor betere druiven zorgt dringt eindelijk door tot de geest van enkele wijnmakers. Ook in de kelder inspireert men zich op de beste kleine domeinen uit Bourgogne met technieken zoals gisting en veroudering op eiken vaten (maar met weinig of géén nieuwe eik). En om de link met een goede WIJN nog te benadrukken zien we meer en meer Champagnes van één jaargang (al of niet vermeld op het etiket), van één specifieke wijngaard en met minder en minder dosage (toevoeging van suikersiroop na de ‘dégorgement’ om de Champagne bvb op ‘Brut’ niveau te brengen). Allemaal wenselijke en bewonderenswaardige evoluties maar is een uitstekende Champagne dan niet meer dan een prima wijn met wat bubbels ? Hoe slagen huizen als Bollinger of Krug er toch in om héél bijzondere Champagnes te maken met goede maar géén uitzonderlijke wijnen als basis. De opvoeding van de wijn op eiken vaten speelt zeker een grote rol maar dat doen veel van de beste kleine domeinen nu ook. Nee, het geheime wapen schuilt grotendeels in het hoge percentage van zogenaamde ‘vins de réserve’. Dat zijn goede wijnen van vorige jaren die op inox worden bewaard en zachtjes aan een gerijpte smaak ontwikkelen. Of zoals bij Bollinger zelfs een gedeelte licht gechampagniseerde (quart de mousse) wijn op magnums om jaren later een belegen toets toe te voegen aan een assemblage. Door een ingenieuze blend te maken van verschillende druivensoorten (kan ook één druif zijn) en verschillende crus maar vooral véél verschillende jaren kan de keldermeester een enorme complexiteit opbouwen.

Wat als we nu het beste van de kleine domeinen ( prachtige terroir, schitterende viticultuur) zouden kunnen combineren met het beste van de grote huizen ( savoir-faire in de kelder en véél ‘réserve’ wijnen). Die uitzonderlijke combinatie vonden we bij Eric Rodez in het dorpje Ambonnay. De 6 hectaren Grand Cru wijngaarden in Ambonnay worden met de grootste zorg biodynamisch verbouwd en de intense, rijke stijl die de wijnen van dit dorp kenmerkt krijgt zo een ongekende diepte. Maar dankzij zijn werkervaring bij Krug kent Eric Rodez ook alle kneepjes van het vak in de kelder om met die prachtige druiven nog iets veel mooiers te maken.

In de ‘Cuvée des Crayères’ gaat het om een assemblage van 60% Pinot Noir en 40% Chardonnay. Daar waar de meeste kleine domeinen met moeite 25 % van het vorig jaar toevoegen om de verschillen tussen de jaren wat op te vangen, werkt Eric hier met 50% réserve wijnen van 4 à 5 verschillende jaren. Ongeveer 25% van het totale volume gaat op kleine eiken vaten. Een meesterlijke assemblage die met een bescheiden dosage van 5-6 g/l (niet teveel, niet te weinig) een quasi perfect evenwicht vertoont tussen rijkheid en frisheid.

Ambonnay staat bekend voor zijn schitterende, rijke Pinot Noir maar Eric Rodez zorgt er voor dat in zijn Blanc de Noirs niet alleen kracht en volume voorop staan maar ook frisheid, elegantie en bovenal complexiteit. Om de fraîcheur te bewaren kiest hij voor 70% wijnen die géén malo gedaan hebben. Niet minder dan 70% veroudert op eiken vaten en in de assemblage gaan 5-6 verschillende jaargangen.

De Chardonnay uit Ambonnay is een pak rijker en voller dan in de Côte des Blancs en verdient zeker om op eiken vaten te rijpen (70%). Voor de frisheid van zijn Blanc de Blancs opteert Eric Rodez om 40% zonder malo toe te voegen terwijl voor de complexiteit een 5 à 6 jaargangen in de assemblage gaan. Nog maar eens een wonderlijke combinatie van rijkheid, frisheid, kracht, finesse en bovenal een gelaagde complexiteit.

Er zijn genoeg goede bubbels op de markt die, voor een fractie van de prijs, evenveel plezier geven als een glas banale Champagne. Als u toch Champagne koopt laat het dan top zijn. Onthoud de naam Eric Rodez : elk glas een feest !

Download PDF

Wijngaard

biodynamische cultuur, 100% Grand Cru Ambonnay, schitterende kalkbodem, gemiddeld 30 jaar oude wijnstokken

Kelder

klassieke champagne-methode, 80% zonder malolactaatgisting,assemblage van 6 verschillende jaren, 80% van de basiswijn gaat voor enkele maanden op gebruikte barriques, de Champagne veroudert 36 maand `sur lattes` (contact met de droesem), dosage van slechts 4 g/l

Gastronomie

aperitief met hapjes

Schrijf u in op onze nieuwsbrief