Montlouis Les Borderies
2014

Montlouis Les Borderies

Rocher des Violettes
Loire Frankrijk
€ 14,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Chenin
Bewaarperiode Nu-2025
Volume 750 ml

Beschrijving

Op het etiket van de Montlouis Les Borderies zal je vergeefs zoeken naar de vermelding ‘Demi-Sec’. Als je vergelijkt met de beendroge ‘Touche Mitaine’ of ‘Négrette’ cuvées proef je natuurlijkheid de rijkheid en weelderigheid maar het zoet is zo mooi verweven met de ragfijne zuren en de indringende mineraliteit (silex terroir) dat je nooit spontaan aan ‘Demi-Sec’ zou denken.

Domein: Rocher des Violettes

Louis Barruol, de eigenaar van Saint Cosme in Gigondas, kon niet zwijgen over het talent van één van zijn ex-medewerkers die een domein opgestart heeft in Montlouis. De 27 jarige Xavier Weisskopf werkte gedurende 3 jaar bij Saint Cosme en kon dan ook veel leren van de veeleisende en intelligente Louis Barruol. “Il a tout compris” is het eenvoudige maar veelzeggende oordeel van de leermeester over zijn leerling.

Montlouis bezit prachtige terroirs die ook nog betaalbaar zijn voor een jonge wijnmaker zonder dikke portefeuille. Xavier kocht 9 hectaren, vooral beplant met Chenin van wijnstokken tussen de 30 en 100 jaar oud. De wijngaarden worden behandeld met zo weinig mogelijk sproeistoffen maar hij wil zich niet vastpinnen op biologische cultuur. Zowel in wijngaard als kelder wil hij het beste van de traditie combineren met de moderne methodes die toelaten om zo zuiver mogelijk te werken. Het bijzondere van deze jonge wijnbouwer is juist die zeldzame combinatie van enorme gedrevenheid met een grote dosis gezond verstand. Of om het nog anders te formuleren: een perfecte mix van passie en ratio. Toen we op de beurs in Angers bij Xavier aan het proeven waren kwam Michel Bettane, één van grootste autoriteiten op vlak van Franse wijn, met een filmploeg langs voor een korte reportage. Hij had de wijnen van Le Rocher des Violettes in een grote overzichtsdegustatie geproefd en was laaiend enthousiast. Bij het horen van zijn commentaar voor de televisie moesten we bijna blozen in zijn plaats. Gelukkig staat Xavier met zijn beide voeten op de grond en moeten we ons niet veel zorgen maken dat het succes dit jonge talent naar het hoofd zal stijgen.

Montlouis toont veel gelijkenissen met Vouvray die er juist naast ligt. In droge wijn vind ik de verschillen klein maar in Demi-Sec en vooral Moelleux treft mij vooral de lichtvoetigheid (in de beste zin) van Montlouis. Een Montlouis moelleux kan heel krachtig en intens smaken maar blijft tegelijk altijd heel elegant en verfijnd. Ik denk dan onmiddellijk aan de beste Rieslings uit de Moezel en de Saar die ook als een ballerina ingetoomde kracht gebruiken om de grootste sierlijkheid ten tonele te brengen. Net als Riesling verdraagt Chenin geen wollig karakter: precisie en puurheid stuwen de mineraliteit als een geiser naar boven.

Alles van deze wijnbouwer is de moeite waard. De Sec Touche Mitaine is gewoon één van de beste Chenin wijnen die we mochten proeven in deze prijsklasse. Négrette Sec komt uitsluitend van meer dan 60 jaar oude wijnstokken. De Montlouis Moelleux is pure ‘dentelle’; heel geraffineerd zoet waarvan je glas na glas kunt blijven genieten. En zelfs de ‘Pétillant’ laat de mineraliteit met fijne belletjes opborrelen tot verkwikking van de meest vermoeide smaakpapillen.

Download PDF

Wijngaard

biologische cultuur/ omploegen van de wijngaarden/ argilo-silicieux/ 80 jaar oude wijnstokken / 30 hl/ha/ 6500 stokken per hectare

Kelder

selectie van licht ingedroogde druiven (passerillage)/ gisting op gebruikte eiken vaten/ stoppen van gisting (door afkoeling en wat extra sulfiet)zodat een 15 gram restsuikers overblijft /veroudering op twee en drie jaar oude vaten gedurende 6 maand

Gastronomie

vis of gevogelte met roomsaus, spicy Indische of Aziatische keuken, pâté, romige kazen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief