Muscadet Excelsior
2015

Muscadet Excelsior

Luneau - Papin
Loire Frankrijk
€ 22,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Melon de Bourgogne
Bewaarperiode Nu - 2035
Volume 750 ml

Beschrijving

In hetzelfde register van mineraliteit, lichtvoetigheid en toch smaakintensiteit vinden we ook de betere Muscadet wijnen. Gooi alles overboord wat er in uw hoofd aan vooroordelen schuilt en proef eens met volle aandacht deze wijn of andere topcuvées van Luneau-Papin. De Melon de Bourgogne druif mag dan niet de meest expressieve druif zijn, toch werkt de druif uitstekend als katalysator van de terroir. Proef eens de verschillen tussen de ‘Pierres Blanches (gneiss), ‘L d’Or’ (graniet)en Excelsior (micaschistes) en je durft niet meer te ontkennen dat de geologie een invloed heeft op de
smaak.

Naast de drie subzones van de Muscadet regio (Sèvre et Maine, Coteaux de la Loire, Côtes de Grandlieu) is men begonnen met enkele hoogwaardige ‘Crus Communaux’ te onderscheiden. Al drie Crus (Clisson, Gorges en Le Pallet) werden door het INAO erkend en zes andere (Goulaine, Château Thébaud, Vallet,…) zitten in de pijplijn. De selectie gebeurt op basis van de terroir met bovendien een strenge ‘cahier des charges’. Zo zijn de toegelaten rendementen 65 hl/ha voor Muscadet, 55 hl voor bvb Muscadet Sèvre et Maine en voor de Crus maar 45 hl/ha. De bedoeling is bewaarwijnen te maken. Ja, u las het goed : bewaarwijnen. De grote verrassing voor iedereen die zich wat verdiept in Muscadet wijnen is de bewaarkracht van de beste cuvées. Ze bewaren en verbeteren moeiteloos 10 jaar maar ook 15, 20 of zelfs 30 jaar ! Je moet niet altijd zo lang wachten : binnen enkele maanden stellen we de prachtig ontwikkelde L d’Or 2007 voor (2002 verkochten we twee jaar geleden nog).

Een uitstekende kandidaat voor veroudering (als je er af kunt blijven tenminste) is de Excelsior 2012 uit de toekomstige Cru Goulaine. De familie Luneau-Papin bezit de uitzonderlijke ‘Clos des Noëlles’ wijngaard geplant in 1936. De heel oude wijnstokken van de Melon druif op een ‘micaschistes’ terroir zorgen voor kleine opbrengsten en een grote concentratie. Concentratie weliswaar in mineraliteit en diepte, niet in vetheid of breedte. Alle smaken worden dan nog eens extra uitgediept door een lange opvoeding op de droesem ( 30 maand !) in ondergrondse betegelde kuipen (géén hout). Een bewaarwijn van een topwijnboer en een topwijngaard uit een topjaar aan net geen 20 €. Enkel in de Muscadet bestaan zulke sprookjes nog.

Domein: Luneau - Papin

De overtreffende trap van mineraliteit is ziltheid (‘salinité’). Voor verschillende wijnbouwers en liefhebbers is dat één van de mooiste complimenten die je een witte wijn kan maken. Het getuigt van een wijn tjokvol mineralen die de stenen laat spreken (‘vin de pierre’) in plaats van het fruit (‘vin de fruit’). Voor de echte terroiristen moet de bodem primeren en is de druif maar een medium waardoor de terroir zich reveleert.

Het is dan ook verbazend dat de wijn die als het ware de ziltheid belichaamt; een uitstekende Muscadet, nog altijd zo ondergewaardeerd en onbemind blijft. Wie van stenen houdt komt hier volop aan zijn trekken : “ schistes, micaschistes, granit, gneiss,orthogneiss, quartz, amphibolite, serpentinite,… “. De Melon de Bourgogne is niet echt een nobele of expressieve druif maar werkt als een vergrootglas (helder en transparant) dat de mineraliteit van de bodem aan het licht brengt.

Jammer genoeg zijn de meeste Muscadet wijnen dun, zuur en ongenietbaar. Te hoge opbrengsten en een respectloze wijnbouw verwateren de terroir invloed tot er maar een minderwaardig residu van de Melon druif overblijft. Slechts een handjevol wijnbouwers blijft geloven dat de Muscadet regio unieke wijnen kan voortbrengen die hun plaats verdienen op de beste tafels.

Maar zelfs deze topdomeinen kunnen het zich nog niet veroorloven om dure prijzen te vragen. Wat uiteindelijk maakt dat de regio niet au sérieux wordt genomen door vele wijnliefhebbers. Om de erudiete wijnschrijver David Schildknecht (groot kenner van Duitse en Oostenrijkse Riesling en dus iemand die iets van mineraliteit afweet ….) te citeren : “ The best wines of Muscadet remain the world’s pre-eminent white wine values, indeed they are embarrassingly, misleadingly, and unsustainably inexpensive – misleadingly inasmuch as some wine lovers avoid them simply assuming that wines with such low prices must be throwaways.”

Pierre Luneau en nu vooral zijn zoon Pierre-Marie streeft naar topkwaliteit met een duidelijke visie : een zo zuiver mogelijke expressie van de terroir in een gastronomische wijn die met de jaren een wonderbaarlijke smaakcomplexiteit ontvouwt . Want wat heel lang een ‘insider secret’ bleef is de uitstekende bewaarcapaciteit van de beste Muscadet wijnen. Tien, twintig en zelfs dertig jaar kunnen de topwijnen bewaard worden.

Download PDF

Wijngaard

micaschistes terroir, 80 jaar oude wijnstokken (sélection massale), 40 hl/ha, geen chemische sproeistoffen

Kelder

zachte persing met pneumatische pers, gisting met wilde gisten (aan 20°C) en veroudering in ondergrondse,met glas betegelde betonnen kuipen (typisch voor Muscadet), 30 maand op de fijne droesem met regelmatige bâtonnage, geen soutirage tot aan de botteling

Gastronomie

warme oesters, vis met saus, schaaldieren met warme saus

Schrijf u in op onze nieuwsbrief