Palistorti
2013

Palistorti

Tenuta di Valgiano
Toscane Italië
€ 18,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 70% Sangiovese, 20% Merlot, 10% Syrah
Bewaarperiode Nu-2023
Volume 750 ml

Beschrijving

Op de bodems met wat meer klei was Merlot (20%) een juiste keuze en op de zandsteen leek Syrah (10%) het meest interessant maar de hoofddruif blijft natuurlijk Sangiovese die hier intens maar ook fris en levendig proeft. Het rijpe fruit en de zachte, smakelijke tannines hebben géén maquillage nodig van nieuwe eik. Een opvoeding van 12 maand op gebruikte vaten geeft de wijn juist genoeg zuurstof om zich te ontplooien. Geen ‘Super Tuscan’ allures, geen schreeuwerige luxe maar wel authentieke smaken geworteld in de Toscaanse bodem en gekoesterd door liefdevolle handen. Een wijn die je niet met kleine slokjes kunt proeven maar waar je met volle teugen wil van genieten… net als van het ware leven.

Domein: Tenuta di Valgiano

De heuvels rond het pittoreske stadje Lucca in Toscane vormen de DOC Colline Lucchesi. Door de goedkope vluchten naar het naburige Pisa krijgt Lucca wat meer toeristen dan vroeger maar dit stukje Toscane is bijlange zo druk niet als Chianti, Montalcino en Montepulciano. Bij Valgiano zijn ze daar niet rouwig om : “pour vivre heureux, vivons cachés” zou hun motto kunnen zijn. Geen ‘gentleman farmers’ hier maar echte wijnboeren die intens houden van hun stukje land en het ritme van de seizoenen. De biodynamische cultuur is voor hen geen marketingtruc maar wel een evidentie in hun zoektocht naar een harmonieus evenwicht tussen mens, dier en natuur. Naast de wijn zijn er de olijfbomen, de bijen en de kippen. Genoeg werk dus maar wel gezond, deugddoend werk in een rustige omgeving. Wat op tafel komt is grotendeels van hun eigen biodynamische boerderij. Televisie hebben ze hier evenmin nodig als een wijngaard chemische sproeistoffen nodig heeft. Harmonie verstoor je niet …

Die harmonie proef je ook in de wijn. Op de bodems met wat meer klei was Merlot (20%) een juiste keuze en op de zandsteen leek Syrah (10%) het meest interessant maar de hoofddruif blijft natuurlijk Sangiovese die hier intens maar ook fris en levendig proeft. Het rijpe fruit en de zachte, smakelijke tannines hebben géén maquillage nodig van nieuwe eik. Een opvoeding van 12 maand op gebruikte vaten geeft de wijn juist genoeg zuurstof om zich te ontplooien. Geen ‘Super Tuscan’ allures, geen schreeuwerige luxe maar wel authentieke smaken geworteld in de Toscaanse bodem en gekoesterd door liefdevolle handen. Een wijn die je niet met kleine slokjes kunt proeven maar waar je met volle teugen wil van genieten… net als van het ware leven.

Download PDF

Wijngaard

120-190 meter hoogte, Syrah op zandsteen, Merlot op klei, Sangiovese op kalkmergel, biodynamische cultuur, gemiddeld 15 jaar oude wijnstokken, 40 hl/ha

Kelder

manuele pluk, selectie van de druiven in de kelder,zachte extractie : pigeage met de hand of de voeten, af en toe een overpomping, 10-15 dagen macération, 12 maand of Franse eik (5% nieuw), niet geklaard, niet gefilterd

Gastronomie

rood vlees met saus, pluimwild, lamsvlees

Schrijf u in op onze nieuwsbrief