Silvaner Maustal Grosses Gewächs
2014

Silvaner Maustal Grosses Gewächs

Luckert
Franken Duitsland
€ 45,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Silvaner
Bewaarperiode Nu-2025
Volume 750 ml

Beschrijving

Enorme diepte, concentratie en ook zilte mineraliteit. De kwintessentie van Silvaner

Domein: Luckert

Op het Zehnthof Luckert start alles in de wijngaard waar door de biologische cultuur de wortelen van de wijnstokken diep in de arme kalkbodem verankerd zitten en er zo de minerale essentie uit puren. In de kelder wordt zo weinig mogelijk gedaan : na de gisting ( wilde gisten) blijft de wijn op de volle droesem zitten op oude houten vaten van 1200 of 2400 liter. Je zou je kunnen afvragen of er nog een verschil is tussen een oud vat (dat geen houtsmaak meer afgeeft) en een inox kuip ? In de smaak merk je het verschil héél duidelijk. Inox is een goed materiaal om alle kwaliteiten perfect te bewaren (bijna als een grote fles) maar de evolutie gaat (in afwezigheid van lucht) bijzonder traag. Een oud vat daarentegen laat de wijn ademen en zich zacht ontplooien. Houten vaten die niet te groot zijn zorgen bovendien voor een intens contact tussen wijn en droesem. Het ‘voedende’ (“ la lie nourrit le vin”) karakter van de droesem kennen we van de grote witte Bourgognes. En zo krijgen de Luckert wijnen een unieke synthese van zilte mineraliteit en een bijna fluwelige textuur. Die textuur is evenwel niet romig, boterig of vet maar komt van de extractrijke, dichtgeknoopte densiteit. Iedere taal heeft zo zijn eigen wijnterminologie en in het Duits spreekt men van ‘ein Wein mit viel Druck’ : veel ingetoomde kracht, veel gebalde intensiteit. Zo kun je de Luckert wijnen perfect typeren. En dat niet alleen in Silvaner maar ook prachtige Riesling, Sauvignon en zelfs Mülller-Thurgau.

Download PDF

Wijngaard

Biologische cultuur, Muschelkalk bodem, Grosse Lage Maustal, 55 jaar oude wijnstokken, 25 hl/ha

Kelder

Zachte persing, gisting met wilde gisten (volledig droog), volledige malolactaatgisting,  veroudering op de volle droesem gedurende 6 maand op grote (1200 liter) vaten

Gastronomie

warme kreeft, Tarbot met Choronsaus, zalm met Béarnaise saus

Schrijf u in op onze nieuwsbrief