Appel des Sereines
2017

Appel des Sereines

François Villard
Côtes du Rhône Frankrijk
€ 11,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Syrah
Bewaarperiode Nu-2024
Volume 750 ml

Beschrijving

Net buiten de AOC Saint Joseph bevinden zich ook nog stroken met graniet. Deze ‘Vin de Pays des Collines Rhodaniennes’ komen van licht glooiende hellingen die beter mechaniseerbaar zijn en ook een iets groter rendement (50 hl/ha) toelaten. Het zijn meestal jonge wijnstokken maar wel van het allerbeste plantmateriaal, geselecteerd uit Côte Rôtie wijngaarden. Deze ‘sélection massale’ Syrah met kleine trosjes noemt men lokaal Serine (of Petite Syrah). De naam ‘L’appel des Sereines’ (lokroep van de sirenen) is dan ook een woordspeling (Sereine …Serine).

Domein: François Villard

Na enkele jaren afwezigheid op onze lijst stellen we terug de wijnen voor van François Villard. De kwaliteit is er nog op vooruit gegaan en François staat voor ons absoluut aan de top in Condrieu. In zijn talentvolle handen bereikt de Viognier druif een ongekende diepte en complexiteit. Viognier is ongetwijfeld een boeiende maar géén gemakkelijke druif. Allereerst blijft het een rendementgevoelige druif; enkel door kleine opbrengsten krijg je het volle karakter. De zuren liggen eerder aan de lage kant waardoor je in een warm klimaat nogal snel in molligheid vervalt. Verder heeft de druif ook een uitstekende terroir nodig om het niveau van ‘lekker fruit’ te overstijgen en echte verfijning te tonen.

De kleine AOC Condrieu, gelegen in de noordelijke Rhône, voldoet aan al deze criteria om uitstekende Viognier te maken. De steile graniethellingen laten slechts kleine rendementen toe wat de concentratie natuurlijk ten goede komt. In dit noordelijke punt van de noordelijke Rhône blijft het klimaat koel genoeg om voldoende zuren mee te geven aan de Viognier. En op de granietbodem van Condrieu nemen de wijnen een intrigerende mineraliteit op die de druif zichzelf laat overstijgen. Maar zelfs in Condrieu loopt niet alles van een leien dakje. Je moet namelijk rijp genoeg plukken om de typische aroma’s van abrikoos en exotisch fruit te bekomen maar wanneer je té rijp plukt dan verlies je de subtiele bloemige toets van viooltjes en meestal ook de minerale expressie. François Villard ,die ondertussen zijn terroirs en de Viognier druif binnenstebuiten kent, lost dit probleem op door in verschillende ‘tries’ te plukken. Door op verschillende tijdstippen te oogsten kan hij een deel binnenhalen nèt voor volle rijpheid (extra zuren en viooltjes), een groot deel op volle rijpheid (abrikoos en toch nog mineraliteit) en een deel laatgeplukt (met botrytis : extra vetheid en exotisch fruit). Véél werk, véél inspanningen, maar het resultaat loont dan ook de moeite. De wijnliefhebber blijft soms op zijn honger zitten na het proeven van een middelmatige Condrieu. Het gevoel van: ‘was dat het nu ?’ blijft dan hangen. In Condrieu moet je echt resoluut kiezen voor de meesters van het genre; enkel zij weten de magie van terroir en druif te ontsluiten.

Download PDF

Wijngaard

wijngaarden in de gemeenten Saint Michel sur Rhône, Chavanay en Ardoix, granit décomposé, 50 hl/ha, Syrah van sélection massale geselecteerd in Côte Rôtie wijngaarden (zogenaamde Serine of nog Petite Syrah)

Kelder

70% ontsteeld,vinificatie in open kuipen met pigeage en overpompingen, autochtone gistsoorten, 10 maand veroudering op grote houten vaten en kuipen, niet geklaard noch gefilterd

Gastronomie

wit vlees en rood vlees met saus

Schrijf u in op onze nieuwsbrief