Tradition Vin de France
2015

Tradition Vin de France

Richeaume
Provence Frankrijk
€ 17,50
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 32% Syrah, 26% Merlot, 21% Cabernet Sauvignon, 16% Grenache, 5% Tempranillo
Bewaarperiode Nu-2025
Volume 750 ml

Beschrijving

Boeiende biologische blend van Grenache en Cabernet-Sauvignon (met een snuifje Syrah).
Grenache geeft het zachte en sappig rijpe fruit terwijl de Cabernet kleur en structuur maar ook zeer pure cassistoetsen aanbrengt.

Domein: Richeaume

“Quand on est né là-bas, c’est foutu, rien d’autre ne vous dit plus” mijmert de beroemde schilder Paul Cézanne als hij aan zijn Provence denkt. Een geliefkoosd motief voor zijn schilderijen was de Montagne Sainte-Victoire. Aan de voet van dat indrukwekkende kalksteenmassief in de buurt van Aix-en-Provence nestelt zich het Domaine Richeaume. Met een muisklik (www.domaine-richeaume.com) zit je in het paradijselijke decor dat de familie Hoesch thuis mag noemen.
Dr. Henning Hoesch is een erfgenaam van de firma Julius Hoesch : een heel grote Duitse distributeur van chemicaliën. Dat juist deze man aan de wieg stond van één van de eerste (en beste) bio-wijndomeinen in de Provence lijkt wel het toppunt van ironie. De jonge Henning Hoesch was absoluut niet geïnteresseerd in chimie maar wel in geschiedenis, filosofie en theologie. Na zijn doctoraat in geschiedenis ging hij kerkrecht gaan doceren aan de befaamde Yale University in Amerika. In die bewogen periode eind de jaren 60 groeide de bewustwording van het spanningsveld tussen industrie en natuur en de bevlogen en idealistische Dr. Hoesch besloot om de theorie vaarwel te zeggen en een plek te creëren waarin mens en natuur, economie en ecologie (etymologisch verwant, van het Griekse Oikos) in harmonie kunnen samenleven.
Naast een bestaande wijngaard en olijfbomen werd ook graan aangeplant zodat de drie klassieke gewassen uit de mediterrane oudheid aanwezig waren op het domein. Een kudde van een 150 schapen zorgt voor de natuurlijke bemesting (en ongetwijfeld af en toe voor een lekker stukje lamsvlees bij de Cabernet Sauvignon van Richeaume). Het domein is bijna volledig zelfbedruipend in al zijn voorzieningen (afkoeling door koud bronwater, verwarming via zonne-energie,…) zoals het past in een doorgedreven ecologische visie.
De ligging aan de voet van de Montagne Sainte-Victoire zorgt voor een specifiek microklimaat dat warme dagen combineert met koele nachten en dus zorgt voor rijp fruit met voldoende fraîcheur. De ijzerhoudende rode kalksteen geeft rijke wijnen met tegelijkertijd veel finesse. De lokale druiven Clairette, Grenache, Carignan, Cinsault werden aangevuld met Syrah en Cabernet Sauvignon. Richeaume (samen met Trévallon) was één van de eerste domeinen in de Provence om Cabernet Sauvignon aan te planten. De pionier hierin was Georges Brunet van Ch. Vignelaure. Deze ex-eigenaar van Ch. Lagune in Bordeaux had in de 19de eeuwse geschriften van Jules Guyot gelezen dat de Cabernet Sauvignon in de Provence een uitstekende assemblage kon vormen met de Syrah druif.
Alle wijnen van het domein komen van kleine opbrengsten (20-30 hl/ha) en worden 18 maand op eiken vaten opgevoed.De jonge Sylvain Hoesch die na omzwervingen bij o.a. Ridge in Californië de fakkel van zijn vader heeft overgenomen besloot trouwens om al zijn wijnen als ‘Vin de France’ uit te brengen omdat het lokale syndicaat te vaak moeilijk deed over de atypische (goede !) Richeaume wijnen. O zoete ironie dat één van de elitedomeinen uit de regio de naam Provence niet draagt. Maar wat doet het ertoe als elke slok je vervoert naar de voet van de Mont Sainte-Victoire en een smaakpalet schildert dat Cézanne waardig is !

Download PDF

Wijngaard

biologische cultuur, aan de voet van de Montagne Sainte-Victoire, warme dagen en koele nachten, ijzerhoudende rode kalksteen, 25 hl/ha, wijnstokken tussen 30 en 50 jaar oud

Kelder

manuele pluk, volledig ontsteeld, drie weken macération, 18 maand veroudering op barriques van 1, 2 en 3 jaar oud, niet gefilterd

Gastronomie

lamsvlees, kruidige stoofschotels, entrecôte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief