Bandol
2011

Bandol

Dupuy de Lôme
Provence Frankrijk
€ 16,50
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 90% Mourvèdre, 10% Grenache
Bewaarperiode Nu-2025
Volume 750 ml

Beschrijving

Uitstekende Bandol van oude wijnstokken op een unieke terroir : een Mourvèdre met diepte, elegantie en lengte

Domein: Dupuy de Lôme

Bandol is een gedroomde terroir voor de moeilijke maar uiterst boeiende Mourvèdre druif. Mourvèdre vind je wel in redelijk wat zuiderse assemblages terug maar meestal in kleinere percentages. In de zogenaamde GSM blend lopen de G(renache) en de S(yrah) met de hoofdrollen weg en speelt de M(ourvèdre) vaak een klein bijrolletje. Net zoals de Grenache en de Carignan is het van oorsprong een Spaanse druif. Onder de naam Monastrell vind je de druif vooral in de Jumilla regio. In Californië en Australië gebruikt men soms nog de naam Mataro (een ander Spaans synoniem).
Het is een laatrijpende druif die een warm klimaat nodig heeft om tot volle rijpheid te komen. Een beetje vochtigheid in de ondergrond is evenwel ideaal : “le Mourvèdre doît avoir la tête au soleil et les pieds dans l’eau”. Oudere wijnstokken (liefst meer dan 20 jaar oud) met een dieper wortelstelsel zorgen voor de meest intense en evenwichtige druiven. Je moet lang wachten tot de tannines in de dikke schillen perfect rijp zijn maar éénmaal het moment gekomen is mag je niet te lang aarzelen of de zuren dalen en het fruit wordt snel gestoofd. Bij hoge opbrengsten worden de tannines nooit echt rijp.
Ook in de kelder is het zoeken naar de juiste extractie zodat de tannines niet de bovenhand nemen. Bij een te korte macération mist de wijn echter ruggengraat en vulling. Alsof de uitdagingen in de wijngaard en de kelder al niet groot genoeg zijn moet je ook opletten tijdens de élevage want Mourvèdre is eerder reductief ( tekort aan zuurstof) van aard. Als de wijn niet voldoende lucht krijgt duiken de besloten, dierlijke, pelsaroma’s op die velen associëren met Mourvèdre.
Mourvèdre doet het zeer goed in de zuidelijke Rhône en als er nieuwe aanplanten moeten gebeuren in bvb. Châteauneuf du Pape kiest men graag Mourvèdre om de Grenache (en Syrah) aan te vullen. Ook in bepaalde zones van de Languedoc en de Roussillon kan de druif mooie resultaten geven. Maar de uitverkoren terroir voor Mourvèdre ligt toch in Bandol, dat mooie wijngebiedje aan de azurenkust. Met Mourvèdre kun je heel fijne rosé maken en de Bandol Rosé wordt dan ook terecht als één van de beste gastronomische rosé wijnen beschouwd. Maar ook in rood mag Bandol zich de koning van de Provence wijnen noemen.
Naast een aantal uitstekende gevestigde waarden treden er de laatste tijd ook een aantal nobele onbekenden op de voorgrond. Vaak zijn het oude domeinen die door nieuwe eigenaars of jongere generaties nieuw leven worden ingeblazen. Dat is ook het verhaal van het Domaine Dupuy de Lôme.
De nazaten van een briljante uitvinder uit de 19de eeuw, Stanislas Charles Henry Dupuy de Lôme, besloten om iets te doen met de ‘schone slaapster’ in hun eigendom. Ze trokken de getalenteerde jonge Bourgondische wijnmaker Gérald Damidot aan als régisseur en gaven hem ‘carte blanche’ om de best mogelijke wijnen te maken. Hij besloot om het domein om te vormen naar biologische cultuur, de wijngaarden op orde te brengen en een nieuwe (kleine) kelder te bouwen. Maar de essentie, de verdoken schat, werd behouden : oude wijnstokken van Mourvèdre op een unieke terroir. De ‘Grès de Saint-Anne’ in de gemeente Sainte-Anne d’Evenos is een beschermde natuurzone met unieke rotsformaties van speciale zandsteen (grès). In dit uitzonderlijke kader met een heel arme bodem (en dus kleine opbrengsten !) liggen de Mourvèdre wijngaarden. De noordelijke expositie zorgt voor wijnen met een verrassende fraîcheur voor Bandol. De combinatie van de oude wijnstokken, de bijzondere terroir, de noordelijke expositie en de Bourgondische sensibiliteit van de wijnmaker resulteert in een Bandol met verfijning en diepte. Pas op : het blijft een Mourvèdre en dus de kracht en de (rijpe) tannines verdwijnen niet van het toneel. Karaferen is de boodschap als je de wijn jong geniet. Maar mis zeker de ervaring niet van een traag gerijpte Bandol. Na 8 à 10 jaar ontdoet de wijn zich dan van zijn ruwe bolster en ontplooit een bedwelmend register van aroma’s die de parfumeurs uit Grasse met plezier zouden gebruiken : ‘ tabac de Virginie, bois de santal, cuir de Russie’.

Download PDF

Wijngaard

biologischen cultuur, 50 jaar oude wijnstokken, 35 hl/ha, zeer arme zandsteen terroir (Grès de Sainte-Anne), noordelijke expositie

Kelder

manuele pluk, selectie op table de tri, 2/3 ontsteeld en 1/3 niet ontsteeld, 4 weken macération met dagelijkse overpompingen, veroudering van 18 maand op grote foudres, niet geklaard noch gefilterd

Gastronomie

lamsvlees, pluimwild, pelswild

Degustatiekalender augustus 2019

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief