Cuvée Nicolas
2018

Cuvée Nicolas

Lafage
Roussillon Frankrijk
€ 11,50
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Grenache
Bewaarperiode Nu-2024
Volume 750 ml

Beschrijving

Enkele van de meest hedonistische wijnen ter wereld worden met de Grenache druif gemaakt. De weelderige textuur, de bijna zoete smaak van de genereuze alcohol (tussen 14,5 en 16 % vol.), de zijdezachte tannines en de bescheiden zuren zorgen voor een bijna tastbare sensualiteit. Omdat pure Grenache soms teveel van het goede kan zijn voegt men vaak Syrah en/of Mourvèdre toe om de generositeit in bedwang te houden.
In het putje van de winter (zelfs een zachte winter) snakt een mens wel eens naar een dosis zonnige zuiderse gloed. En terwijl we op het nieuws voortdurend gebombardeerd worden met termen zoals afslanken, inbinden, krimpen, matigen schreeuwt onze innerlijke mens wel eens om warmte, weelderigheid en wulpsheid. Met klasse natuurlijk ! Geen zoeterig snoepjesfruit of industriële caloriebommen.
De Grenache voor de Cuvée Nicolas komt van een hete maar toch heel boeiende terroir uit de Roussillon. Normaal gezien lopen we eerder warm voor koele klimaten in de wijnwereld omdat die meestal frisheid, spanning en elegantie geven. De ligging van de wijngaard aan de voet van de Pyreneeën en op 400 meter hoogte roept eerder spontane associaties op van een koeler microklimaat. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is echter de mogelijke invloed van windstromen. De sterke Tramontane wind, een variante in de Roussillon van de beter gekende Mistral, stuwt in de zomer massa’s warme lucht uit de vlakkere delen naar dit plekje waar het dus héél gezellig heet kan worden. Deze zone ‘Les Aspres’ (dor in het Catalaans) is droog en weinig vruchtbaar. Maar ‘warme en arme’ terroirs stoort Grenache niet, integendeel. Een opbrengst van 18 hl/ha zorgt voor een smaakintensiteit die je niet snel vergeet, zeker aan zo een milde prijs. Een goedkope investering met hoog genotsrendement en zonder risico’s: onweerstaanbaar, net als deze Grenache !

Domein: Lafage

Jean-Marie Lafage komt van een wijnbouwersfamilie en studeerde Oenologie. Tijdens zijn studies leert hij zijn echtgenote Eliane kennen (ook een oenologe dus) en samen doen ze ervaring op in het buitenland (Californië, Australië, Zuid-Afrika, Chili). Na een paar jaar willen ze natuurlijk hun droom verwezenlijken om een eigen domein op te richten. Eerst kopen ze wijngaarden en later neemt Jean-Marie het familiale domein over. Met hun ervaring, technische bagage, passie en energie kan het natuurlijk niet mislukken.

Download PDF

Wijngaard

Wijngaard gelegen in de Côtes du Roussillon Les Aspres regio, 400 meter hoog, schisto-marbreux, zuidelijke expositie, gemiddeld 30 jaar oude wijnstokken, 18 hl/ha

Kelder

volrijp geplukt in ondiepe bakjes, selectie van druiventrossen op table de tri, 30 dagen macération met regelmatige pigeages, 20% op eiken vaten (1/2/3 jaar oud)

Gastronomie

rood vlees met saus, stoofschotels, pelswild

Schrijf u in op onze nieuwsbrief