Barolo Castiglione
2018

Barolo Castiglione

Vietti
Piemonte Italië
€ 52,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Nebbiolo
Bewaarperiode Nu-2030
Volume 750 ml

Beschrijving

Bij Vietti worden enkele uitzonderlijke Barolowijngaarden bijna ieder jaar als ‘single vineyard’ gebracht : Rocche, Brunate, Lazzarito. De andere Barolo wijngaarden gaan in de Barolo Castiglione of verdwijnen in de uitstekende Nebbiolo Perbacco. De componenten van de Barolo Castiglione kun je bezwaarlijk tweederangs noemen aangezien andere wijnbouwers ze wel als ‘cru’ brengen : Bricco Fiasco, Ravera, Fossati, … Door een assemblage te maken van deze topterroirs met zeer goede maar minder karaktervolle stukken komt men tot een meesterlijk evenwicht. Over de jaren heen werd de kwaliteit van de Barolo Castiglione beter en beter door een strenge selectie waarbij alle meer toegankelijke loten (vaak van jongere wijnstokken) werden overgeheveld naar de Nebbiolo Perbacco. Maar die werd op zijn beurt dan zo goed dat voor minder dan de helft van de prijs ons advies naar de klanten toe heel simpel luidde : koop Perbacco !
In het topjaar 2007 ligt de kwaliteit van de Barolo Castiglione echter zo hoog dat we u deze smaakervaring zeker niet willen onthouden.

Domein: Vietti

In de Amerikaanse immobiliënwereld zegt men dat er slechts drie dingen van belang zijn voor de waarde van een pand : \\\\\\\"location, location, location\\\\\\\". Hetzelfde principe geldt eigenlijk ook in de Piemonte: je bent maar zoveel waard als de ligging van je wijngaarden. De familie Curado heeft over de jaren een uitzonderlijk patrimonium van topliggingen in Barolo en Barbaresco kunnen opbouwen. Als je dan nog wat goede wil en wijnmaaktalent hebt kan het eigenlijk niet meer stuk. De nieuwe generatie doet er nog een schepje bovenop en streeft naar absolute topklasse door nog lagere opbrengsten, nog strengere selectie, nog langere wekingsperiode, nog minder nieuwe eik.

Luca Curado heeft niet alleen de Nebbiolo druif onder de knie, hij is ook een meester van de Barbera druif. Het zal u waarschijnlijk niet verbazen dat de beste terroirs voor Barolo ook de beste terroirs voor Barbera zijn. In de wijngaard Scarrone in het dorp Castiglione Falletto bezit Vietti een prachtig perceel Barbera. Van het 85 jaar oude gedeelte maken ze een magische ‘Vigna Vecchia’ maar zelfs de 20 jaar oude ‘klassieke’ Scarrone behoort tot het beste wat de Barbera druif kan bieden.

Download PDF

Wijngaard

Van uitstekende wijngaarden in de dorpen Castiglione Falletto, Monforte, Barolo en Novello, 4800 stokken per hectare, 7-35 jaar oude wijnstokken, 35 hl/ha, mergelbodem

Kelder

volledig ontsteeld, 15 dagen macération met dagelijkse overpompingen, 24 maand veroudering op oude barriques, na assemblage nog 8 maand op inox

Gastronomie

pelswild, pluimwild, rood vlees met saus, truffels, boschampignons

Schrijf u in op onze nieuwsbrief