Fleurie
2014

Fleurie

Clos de la Roilette
Beaujolais Frankrijk
€ 12,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Gamay
Bewaarperiode Nu-2024
Volume 750 ml

Beschrijving

Deze wijn combineert de bloemige aroma`s en de charme van Fleurie met de structuur en het volume van een Moulin à Vent.

Domein: Clos de la Roilette

Geen enkele streek in Frankrijk kampt met zo een groot imagoprobleem als de Beaujolais. Onbekend is onbemind maar overbekend kan blijkbaar ook rijmen met ondergewaardeerd. Je kunt inderdaad nog altijd veel rommel vinden in deze streek en je moet er de beste wijnbouwers uithalen, maar in welke regio is dat niet zo ?

Met de huidige trend naar soepele, smakelijke, verteerbare, elegante en frisse wijnen zou de Beaujolais zijn hoogdagen moeten beleven. De vooroordelen zitten echter diep en de drempel blijk groot om de wijnliefhebbers te overtuigen dat er veel mooie terroirs te ontdekken vallen in de Beaujolais.

Hoewel je ook lekkere ‘kleine’ Beaujolais en Beaujolais-Villages kunt vinden gaat onze voorkeur natuurlijk naar de 10 crus : Régnié, Chénas, Saint Amour, Chiroubles, Juliénas, Brouilly, Côte de Brouilly, Morgon, Fleurie, Moulin-à-Vent. Er bestaat verder geen onderlinge hierarchie maar de laatste vier zullen bij veel liefhebbers toch wel hoog scoren.

Binnen elke cru springen er een aantal ‘climats’ qua kwaliteit bovenuit. Zo vind je in Morgon bvb de befaamde ‘Côte de Py’. Een van de beste terroirs in Fleurie is ‘La Roilette’ : een wijngaard op de grens met Moulin à Vent waarvan de magnesiumrijke bodem roze graniet met klei combineert.

Fleurie heeft zijn naam niet gestolen en de bloemige aroma’s zoals iris, viooltjes en roos zorgen voor een bedwelmende charme. De specifiek terroir van ‘la Roilette’ vertolkt zich echter ook in structuur en volume die eerder aan de buur Moulin-à-Vent doet denken. Net als Moulin-à-Vent kan de Fleurie van Clos de la Roilette gerust enkele jaren verouderen zonder aan karakter in te boeten.

Alain Coudert is een wijnboer van de oude stempel; een ambachtsman die in wijngaard en kelder zijn best doet zonder zich teveel vragen te stellen. Geen filosofische overpeinzingen over kosmische invloeden of esoterische zweverigheid : deze man staat met beide voeten vast op de grond en probeert het beste te halen uit de wijngaarden die hij van zijn vader heeft geërfd.

In de kelder gaat het er al even simpel aan toe : de met de hand geplukt druiventrossen gaan integraal in de gistingskuip en na 8 à 12 dagen kan worden geperst en dan gaat de wijn op oude ‘foudres’ voor een maand of zes. Voor de Cuvée Tardive worden de oudste wijngaarden (40 jaar) gebruikt. ‘Tardive’ betekent niet laat geplukt maar wel een wijn die door zijn intensiteit later openbloeit en dus langer kan bewaren.

Download PDF

Wijngaard

Wijngaard in de climat `La Roilette`, een magnesiumrijke bodem met roze graniet en klei, 40 jaar oude wijnstokken, 40 hl/ha

Kelder

met de hand geplukt, niet ontsteeld, 8-12 dagen macération, 6 maand veroudering op oude foudres

Gastronomie

charcuterie, gehaktbroodje, stoofschotels

Schrijf u in op onze nieuwsbrief