Sancerre Les Baronnes
2017

Sancerre Les Baronnes

Henri Bourgeois
Loire Frankrijk
€ 18,50
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Sauvignon
Bewaarperiode Nu-2023
Volume 750 ml

Beschrijving

De Sauvignon druif geeft op de klei/kalk gronden van Chavignol wijnen met frisheid, sappig fruit en een romige textuur. De wijn wordt gegist en verouderd op inox kuipen om het intense fruit zo zuiver mogelijk in kaart te brengen. Klassevolle Sancerre !

Domein: Henri Bourgeois

In Sancerre vinden we verschillende terroirtypes terug. De meeste wijnen komen van zogenaamde ‘terres blanches’. Deze ‘argilo-calcaire’ gronden zorgen voor evenwicht, frisheid en fruit. (Bvb. Sancerre Les Baronnes) Op ‘La Côte des Monts Damnés’ vind je een uitzonderlijke grondsoort die wel typisch is voor de beste Chablis terroirs : ‘Les Marnes Kimméridgiennes’. In deze sterk kalkhoudende grond uit de geologische Kimméridgien periode vind je heel veel fossielen terug van schaaldieren en oesters. Concentratie, rijpheid en een rijke textuur zijn hier de sleutelwoorden Een prachtige terroir in Sancerre en Pouilly Fumé zijn de ‘Silex’ gronden. De wijngaarden liggen vol stenen, weinig vruchtbaar,het water filtert snel weg; kortom een eerder schrale grond. De silex stenen vangen de warmte op tijdens de dag en geven die ’s nachts terug af, wat resulteert in een grotere rijpheid. Typerend zijn natuurlijk de aroma’s van vuursteen en een sterke mineraliteit.(bvb. Sancerre La Bourgeoise )

Er bestaan natuurlijk veel zuivere, frisse en fruitige Sauvignons in de wereld. Wat ons echter boeit in de speciale ‘cuvées’ van Bourgeois is dat naast het fruit, op de achtergrond, ook die ingetogen mineraliteit schuilt. Een mineraliteit die niet de boventoon voert, zoals dat soms kan gebeuren bij Riesling of Chenin, maar wel fungeert als een subtiele melodielijn die het geheel een verrassende complexiteit en originaliteit schenkt. Een wijn ook met veel ‘naturel’, van het soort ongekunstelde klasse dat door iedereen direct begrepen worden. Bij een eerste, oppervlakkige lectuur wordt je direct gegrepen door de charme en de verleidingskracht van deze wijn. Bij een tweede, intensievere lectuur valt de charme niet weg maar komt integendeel de diepere, onderliggende structuur naar boven.

Download PDF

Wijngaard

20-40 jaar oude wijnstokken `sols argilo-calcaire (65% argile et 35% calcaire)`

Kelder

gisting aan gecontroleerde temperaturen (15-18°C)op inox kuipen, veroudering op inox gedurende 5 maand in contact met fijne droesem

Gastronomie

gerookte vis, gestoomde vis, visterrines, geitenkaas (crottin de Chavignol)

Schrijf u in op onze nieuwsbrief