Sancerre La Bourgeoise
2020

Sancerre La Bourgeoise

Henri Bourgeois
Loire Frankrijk
€ 29,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Sauvignon
Bewaarperiode Nu-2030
Volume 750 ml

Beschrijving

Oude wijnstokken van Sauvignon op silexbodem zorgen voor een zeldzame diepte en gelaagdheid.

Domein: Henri Bourgeois

In Sancerre vinden we verschillende terroirtypes terug. De meeste wijnen komen van zogenaamde ‘terres blanches’. Deze ‘argilo-calcaire’ gronden zorgen voor evenwicht, frisheid en fruit. (Bvb. Sancerre Les Baronnes) Op ‘La Côte des Monts Damnés’ vind je een uitzonderlijke grondsoort die wel typisch is voor de beste Chablis terroirs : ‘Les Marnes Kimméridgiennes’. In deze sterk kalkhoudende grond uit de geologische Kimméridgien periode vind je heel veel fossielen terug van schaaldieren en oesters. Concentratie, rijpheid en een rijke textuur zijn hier de sleutelwoorden Een prachtige terroir in Sancerre en Pouilly Fumé zijn de ‘Silex’ gronden. De wijngaarden liggen vol stenen, weinig vruchtbaar,het water filtert snel weg; kortom een eerder schrale grond. De silex stenen vangen de warmte op tijdens de dag en geven die ’s nachts terug af, wat resulteert in een grotere rijpheid. Typerend zijn natuurlijk de aroma’s van vuursteen en een sterke mineraliteit.(bvb. Sancerre La Bourgeoise )

Er bestaan natuurlijk veel zuivere, frisse en fruitige Sauvignons in de wereld. Wat ons echter boeit in de speciale ‘cuvées’ van Bourgeois is dat naast het fruit, op de achtergrond, ook die ingetogen mineraliteit schuilt. Een mineraliteit die niet de boventoon voert, zoals dat soms kan gebeuren bij Riesling of Chenin, maar wel fungeert als een subtiele melodielijn die het geheel een verrassende complexiteit en originaliteit schenkt. Een wijn ook met veel ‘naturel’, van het soort ongekunstelde klasse dat door iedereen direct begrepen worden. Bij een eerste, oppervlakkige lectuur wordt je direct gegrepen door de charme en de verleidingskracht van deze wijn. Bij een tweede, intensievere lectuur valt de charme niet weg maar komt integendeel de diepere, onderliggende structuur naar boven.

Download PDF

Wijngaard

helling met silexbodem/ meer dan 50 jaar oude wijnstokken

Kelder

2/3 gegist en verouderd op inox kuipen (gisting aan 15-18°C), 1/3 gegist en verouderd op barriques (géén nieuwe eik), contact met fijne droesem en bâtonnage

Gastronomie

vis met saus, sint-jakobsschelpen, gerookte vis

Degustatiekalender december 2023

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief