Barbera Scarrone
Soort | Rood |
---|---|
Druivenras | 100% Barbera |
Bewaarperiode | Nu-2030 |
Volume | 750 ml |
Beschrijving
In het dorpje Castiglione Falletto ligt de Barolo wijngaard Scarrone. Bijna volledig beplant met Nebbiolo wat ook nodig is om de naam Barolo te mogen dragen. Maar Vietti heeft een historisch perceeltje beplant met Barbera behouden omdat het zo een fantastisch resultaat geeft. Dus geen Barolo Scarrone maar wel een Barbera Scarrone. En wat voor een Barbera !
Domein: Vietti
In de Amerikaanse immobiliënwereld zegt men dat er slechts drie dingen van belang zijn voor de waarde van een pand : \\\\\\\"location, location, location\\\\\\\". Hetzelfde principe geldt eigenlijk ook in de Piemonte: je bent maar zoveel waard als de ligging van je wijngaarden. De familie Curado heeft over de jaren een uitzonderlijk patrimonium van topliggingen in Barolo en Barbaresco kunnen opbouwen. Als je dan nog wat goede wil en wijnmaaktalent hebt kan het eigenlijk niet meer stuk. De nieuwe generatie doet er nog een schepje bovenop en streeft naar absolute topklasse door nog lagere opbrengsten, nog strengere selectie, nog langere wekingsperiode, nog minder nieuwe eik.
Luca Curado heeft niet alleen de Nebbiolo druif onder de knie, hij is ook een meester van de Barbera druif. Het zal u waarschijnlijk niet verbazen dat de beste terroirs voor Barolo ook de beste terroirs voor Barbera zijn. In de wijngaard Scarrone in het dorp Castiglione Falletto bezit Vietti een prachtig perceel Barbera. Van het 85 jaar oude gedeelte maken ze een magische ‘Vigna Vecchia’ maar zelfs de 20 jaar oude ‘klassieke’ Scarrone behoort tot het beste wat de Barbera druif kan bieden.Wijngaard
Biologische cultuur, Scarrone wijngaard in Castiglione Falletto. Oudste gedeelte van de wijngaard geplant in 1918 , 6500 stokken/ha, mergelbodem, 45 hl/ha
Kelder
Enkele dagen macération à froid, wekingsperiode van 18 dagen dan op Franse eiken vaten voor de malolactaatgisting en 18 maand veroudering op zowel kleine als grote vaten
Gastronomie
pelswild, stoofpotje van wild, rood vlees met rijke sausen