Nostre Païs
Soort | Rood |
---|---|
Druivenras | 60% Grenache, 20% Syrah, 20% Mourvèdre |
Bewaarperiode | Nu-2029 |
Volume | 750 ml |
Beschrijving
Heel evenwichtige G.S.M (Grenache/Syrah/Mourvèdre) assemblage waarin de zachtheid van de Grenache, de kracht van de Syrah en de kruidigheid van de Mourvèdre perfect samensmelten. Weelderig fruit en zachte tannines tonen dat we in het zuiden zitten maar de frisheid en de discrete mineraliteit komt van de unieke terroir (rolkeien bovenaan maar kalk en krijt in de ondergrond).
Domein: Domaine Gassier
Michel Gassier is net als Jean-Marc Lafage een gepassioneerde wijnbouwer met een voorliefde voor prachtige terroirs. Beiden maken ze ook grotere hoeveelheden goed gemaakte ‘commerciële’ wijn die geld in het laatje brengen. Maar hun hart ligt bij hun beste terroirs en hoe ze die zo intact en evenwichtig mogelijk op fles kunnen brengen. Beiden maken ze ook kleine hoeveelheden duurdere microcuvées maar het exclusieve en beperkte gaat hen niet zo goed af. Genereuze persoonlijkheden willen geven en delen met zoveel mogelijk mensen. Als je de schoonheid van je streek wil bezingen wil je een zo ruim mogelijk publiek bereiken en niet een kleine kring van ingewijden.
Michel belichaamt de Costières de Nîmes regio en zijn geliefde Camargue streek. Hij bezit twee domeinen : Château de Nages en Domaine Gassier. De bodem van Ch. de Nages lijkt op die van Châteauneuf du Pape : rolkeien (galets roulés) bovenop rode klei. Dat geeft een klassieke Costières de Nîmes stijl met weelderig fruit en zuiderse persoonlijkheid. Lekker wel maar zo vind je veel wijnen in de zuidelijke Rhône. Op het Domaine Gassier, dat heel dicht bij de Camargue ligt, vind je een bijzondere terroir. Aan de oppervlakte ziet het er nochtans gelijkaardig uit met een zee van rolkeien. Maar het geheim schuilt in de ondergrond. In plaats van rode klei krijg je een ‘millefeuille’ van kalk of krijt en ‘safres’ (sable compacté). We weten dat Grenache op zand een grote finesse geeft (het grote voorbeeld is natuurlijk Ch. Rayas) terwijl kalk/krijt voor mineraliteit en frisheid zorgt. Rode wijnen dus met elegantie, sappig fruit maar ook frisheid en zelfs een subtiele mineraliteit. In de betaalbare Nostre Païs toont zich dat evenwicht in een zachtheid en rijpheid die nooit vermoeiend aanvoelt.
De grootste verrassing is misschien wel de klasse van de witte wijnen. Zo vind je in de witte Nostre Païs de zachtheid en volheid van het zuiden maar met de onderliggende frisheid en subiele mineraliteit van de kalkbodem. De witte topcuvée Lou Coucardié combineert de aromatische rijkdom van de Viognier (30%) met de rijke textuur van de Roussanne (40%) en Grenache Blanc (20%), afgerond met wat Clairette (10%). Gegist en verouderd op 500 liter vaten met gedeeltelijk nieuwe eik (20%). Grote concentratie, hoge smaakintensiteit, complex en diep. Maar, en dat maakt alle verschil, dankzij de unieke kalk/krijt terroir ook doorspekt met voldoende frisheid en discrete mineraliteit.
Wijngaard
biologische cultuur, unieke terroir met rolkeien bovenaan en kalk en krijt in de ondergrond, selectie van oudere wijnstokken met beperkte opbrengsten (35-40 hl/ha)
Kelder
manuele pluk met selectie van de druiven, 1/3 niet ontsteeld en 2/3 ontsteeld maar niet gekneusd (intacte druivenbolletjes), drie weken macération met dagelijkse overpompingen en af en toe een manuele pigeage, 50% van de wijn veroudert op betonnen kuipen en 50% op eiken vaten van 2-3 jaar oud, niet gefilterd
Gastronomie
rood vlees met saus, grillades, lamsvlees