
Cima Riserva Barbera del Monferrato Accornero
In wit blijven de zussen Tessari heel zuivere, precieze wijnen maken op vulkanische bodem. Géén hout, slechts 12.5 % vol, mineraal, maar toch van rijpe druiven en dus zonder die geforceerde frisheid van te vroeg geplukte vruchten zoals je dat meer en meer kan vinden als (volgens ons verkeerd) antwoord op een opwarmend klimaat. En dan de 'witte Barolo' van Vietti : Timorasso Derthona. Barbera, een vaak onderschatte druif die met mooi fruit, zachte tannines en frisse zuren bijzonder veel drinkplezier kan bezorgen. Geplant op een Barolo terroir, zoals bij de Scarrone van Vietti, overstijgt de Barbera zichzelf en kan een zeldzame finesse en complexiteit ontwikkelen. Wat de Nebbiolo druif betreft vinden we het stijlverschil tussen Nebbiolo uit de Barolo zone en Nebbiolo uit de Alpen (Valtellina) bijzonder interessant. In een mooie Valtellina krijg je de volle aromatische intensiteit van Nebbiolo maar zonder die stevige tannines die Barolo bijna altijd kenmerken. Amarone is op papier één van de grote rode wijnen uit Italië maar boezemt sommige wijnliefhebbers schrik in met zijn bijwijlen overweldigende rijkheid (veel alcohol en soms zelfs wat restsuikers). Dan moet je zeker eens de Amarone van Speri proeven. Met een 'bescheiden' alcohol (voor Amarone toch) van 15% maar vooral een elegante, fijne stijl krijg je de volle smaakintensiteit van drie maand gedroogde druiven maar zonder de excessen. Prachtige wijn en nu nog net onder de 50 € ! Maar ook de kleine broer (Valpolicella Sant Urbano) van één maand gedroogde druiven is een uitstekende gastronomische wijn die perfect past bij alle wildstoofpotjes. Uit Toscane proeven we diverse pure Sangiovese wijnen. Een boeiend vergelijk bvb tussen de moderne maar elegante stijl van Riecine en de ultratraditionele stijl van Castell'in Villa. Geruchten deden de ronde dat Castell'in Villa verkocht was maar na wat gezondheidsproblemen heeft de prinses Coralia Pignatelli della Leonessa (een heel stuk in de tachtig ondertussen) terug de touwtjes stevig in handen. Noblesse oblige ! Van Riecine proeven we de drie toppers uit het topjaar 2019 naast mekaar : Riserva, Riecine di Riecine en Vigna Gittori Gran Selezione. Wat een trio ! Uit Brunello knopen we terug aan met een domein dat we een jaar of tien geleden volgden maar dan een beetje uit het oog verloren : Lisini. Met zijn 42 maand op grote slavonische eiken vaten zou je de stijl traditioneel kunnen noemen maar toch blijft fruit, densiteit en finesse bovendrijven. Primitivo uit Puglia kan heel banaal zijn maar dan heb je nog nooit de biologische wijnen van Fatalone geproefd op de kalkrijke bodem van de Gioia del Colle regio. Terug een degustatie om niet te missen !
Zaterdag doorlopend van 10 tot 17 uur
Rootweg 2 9991 Maldegem